Alexa Certify

BLOG

Žabljak

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zabljak-24568-750x250.jpg

Žabljak

Turistička odredišta , 0 Komentara Jan 18, 2022

Najviše gradsko naselje u Jugoistočnoj Evropi, okruženo sa dvadeset tri planinska vrha, prava je atrakcija za posjetitelje svih uzrasta tijekom cijele godine. 

Najznačajniji prirodni dragulj ovog grada predstavlja Crno jezero - vječita inspiracija mnogim putopiscima. Zimi pokriveno ledenim pokrivačem, ljeti oaza za kupanje i odmor. U njegovoj blizini nalazi se Titova pećina u kojoj su donošene odluke o mnogobrojnim partizanskim akcijama.

Takođe, ono što nezaobilazno morate posjetiti prilikom boravka u ovom mjestu je Nacionalni park Durmitor, koji se prostire na teritoriji pet crnogorskih opština – Žabljaka, Šavnika, Plužina, Mojkovca i Pljevalja, čiji najveći vrh, Bobotov kuk, iznosi 2 525 metara nadmorske visine.  
 

Žabljak je najveći zimski centar u Crnoj Gori, s obzirom na činjenicu da snježni pokrivač visine i preko dva metra ne jenjava ni u periodu od šest mjeseci u toku godine. Sukladno tome, posjeduje veoma razvijenu infrastrukturu za zimske sportove. Skijaške staze na Savinom kuku, Štuocu i Javorovači prilagođene su svim disciplinama, i do njih se može stići putem žičare i liftova. Takođe, pravi ugođaj za posjetitelje avanturističkog duha predstavljaju markirane planinarske staze sa organiziranim vodičkim službama.

Ovaj grad podjednako je atraktivan ljeti kao i zimi, zahvaljujući velikom broju ledničkih jezera, od kojih su najposjećenije Crno, Pošćensko i Zminje; kanjonima rijeke Tare i Komarnice, dostupnim za splavarenje i alpinističke izazove u periodu od srpnja do rujna i brojnim speleo – draguljima poput Ledene pećine, jame na Vjeternim brdima, u Malom Lomnom i na Obručinama.

Osim prirodne, Žabljak posjeduje i bogatu kulturno – historijsku riznicu u kojoj se izdvaja Pivski manastir u kojem se nalaze četiri rukopisa jevanđelja; nadgrobni spomenici stari skoro osam stoljeća i ruševine srednjevjekovnog grada Pirlitora koji je bio važna veza Dubrovnika i Balkana u srednjem vijeku. U neposrednoj blizini općine, u mjestu u kojem je ubijen Smail – aga Čengić nalazi se kameni most na Bukovici koji datira još iz rimskog perioda. Nezaobilazni spomenici su svakako i mauzolej „Palim borcima NOB-a“,  kuća Novice Cerovića kao i grčka i rimska groblja.

Ovo područje je, osim za odmor i rekreaciju, idealno mjesto i za zabavu, zahvaljujući mnogobrojnim hotelima, restoranima i kafe barovima, naročito tijekom zimskog perioda uoči i nakon Novogodišnjih blagdana, kada u njemu boravi najveći broj turista.

 

GOOGLE MAP

 

Popularne autobuske relacije sa polascima za Žabljak:

Beograd - Žabljak

Novi Sad - Žabljak

Užice - Žabljak

Podgorica - Žabljak

Nikšić - Žabljak

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran