Pljevlja

Nova Varoš

Nova Varoš je gradsko naselje u opštini Nova Varoš u Zlatiborskom okrugu.

Nova Varoš je smještena na sredini magistralnog puta Beograd - Bar, na nadmorskoj visini do 1.000 m. Nad njom se izdiže planina Zlatar, dugačka 22 km i široka 12 km, sa najvišim vrhom od 1.627 m. Sama novovaroška opština obuhvata površinu od 584 km² u kojoj živi preko 16.638 stanovnika.

Kod naselja Kokin Brod, 11 kilometara sjeverno od Nove Varoši ka Zlatiboru, podignuta je velika nasipna brana (hidrocentrala) i tako je u dolini Uvca stvoreno Zlatarsko jezero (ili jezero Kokin Brod), dugačko 30 kilometara, sa akumulacijom od preko 400 miliona kubnih metara vode.

Poljoprivredu karakteriše razvijeno stočarstvo, proizvodnja mliječnih proizvoda, od kojih je najpoznatiji čuveni zlatarski sir. Značajni poljoprivredni potencijali postoje u razvoju voćarstva, pčelarstva i otkupu i preradi šumskih plodova.

Za turizam u Novoj Varoši i njenoj okolini postoje dobri preduslovi, koji se ogledaju u ljepotama i drugim prirodnim vrijednostima planine Zlatar i akumulacionih jezera.

Jedna od izuzetnih prirodnih rijetkosti je bjeloglavi sup, čije je stanište u kanjonu rijeke Uvac.

Kulturno-istorijske spomenike predstavljaju: crkve - brvnare po selima, zgrada stare škole u Radoinji, crkva i džamija u Novoj Varoši i drugi biljezi i znamenja. Oni svjedoče o životu ljudi ovog kraja kroz vjekove i o prisustvu Kelta, Rimljana, Slovena i drugih naroda na ovim prostorima.