Пљевља

Нова Варош

Нова Варош је градско насеље у општини Нова Варош у Златиборском округу.


Нова Варош је смештена на средини магистралног пута Београд - Бар, на надморској висини до 1.000 м. Над њом се издиже планина Златар, дугачка 22 км и широка 12 км, са највишим врхом од 1.627 м. Сама нововарошка општина обухвата површину од 584 км² у којој живи преко 16.638 становника.


Код насеља Кокин Брод, 11 километара северно од Нове Вароши ка Златибору, подигнута је велика насипна брана (хидроцентрала) и тако је у долини Увца створено Златарско језеро (или језеро Кокин Брод), дугачко 30 километара, са акумулацијом од преко 400 милиона кубних метара воде.


Пољопривреду карактерише развијено сточарство, производња млечних производа, од којих је најпознатији чувени златарски сир. Значајни пољопривредни потенцијали постоје у развоју воћарства, пчеларства и откупу и преради шумских плодова. 


За туризма у Новој Вароши и њеној околини постоје добри предуслови, који се огледају у лепотама и другим природним вредностима планине Златар и акумулационих језера.


Једна од изузетних природних реткости је белоглави суп, чије је станиште у кањону реке Увац.


Културно-историјске споменике представљају: цркве - брвнаре по селима, зграда старе школе у Радоињи, црква и џамија у Новој Вароши и други белези и знамења. Они сведоче о животу људи овог краја кроз векове и о присуству Келта, Римљана, Словена и других народа на овим просторима.