Red vožnje Brčko do Bohum

Pogledaj red vožnje

Brčko

Brčko je grad na sjeveru Bosne i Hercegovine. Administrativno je sjedište Brčko distrikta. Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u gradu Brčko je popisano 43.859 lica, a u cijelom distriktu Brčko 93.028 lica.

Grad Brčko je smješten u Posavini, na desnoj obali rijeke Save, odnosno na ušću njene desne pritoke Brke, na 96 metara nadmorske visine.

Istočno od grada prostire se plodna Semberija, a zapadno je Posavina, dok se petnaestak kilometara južno od grada dižu obronci planine Majevice.

Grad je važan tranzitni centar i kroz njega prolazi najvažnija putna komunikacija koja povezuje zapadni s istočnim dijelom Republike Srpske te centralni dio Federacije BiH sa Hrvatskom i Posavskim kantonom.

Pored veoma značajnih kopnenih komunikacija, Brčko ima i savremeno opremljenu luku na rijeci Savi, koja se uklapa u jedinstveni plovni put od Crnog do Severnog i Baltičkog mora.

Brčko ima značajne industrijske kapacitete.

;

Bohum

Bohum (njem. Bochum) je grad u Njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.  Nalazi se u centru Rurske oblasti. Bohum je jedan od četiri grada centara Rurske oblasti i sa gotovo 380.000 stanovnika šesti grad po veličini u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, drugi grad po veličini u Vestfaliji i nalazi se unutar 20 gradova po veličini u Njemačkoj. Broj stanovnika Bohuma je 1905 prešao 100.000 stanovnika i od tada je Bohum dobio status grada.

U Bohumu se nalazi osam visokoškolskih ustanova. Najveći i najpoznatiji je Rur-Univerzitet Bohum, koji je sa preko 30.000 studenata jedan od najvećih Univerziteta u Njemačkoj. Rur-Univerzitet Bohum otvoren je 1965. godine kao prvi novootvoreni Univerzitet u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Veoma je poznat Njemački muzej rudarstva, ali i Pozorište, Planetarijum, Njemački željeznički muzej u Dalhauzenu i najuspešniji mjuzikl na svijetu Starlight Express.

;