Брчко

Брчко је град на северу Босне и Херцеговине. Административно је седиште Брчко дистрикта. Према подацима пописа становништва 2013. године, у граду Брчко је пописано 43.859 лица, а у целом дистрикту Брчко 93.028 лица.
Град Брчко је смештен у Посавини, на десној обали реке Саве, односно на ушћу њене десне притоке Брке, на 96 метара надморске висине.
Источно од града простире се плодна Семберија, а западно је Посавина, док се петнаестак километара јужно од града дижу обронци планине Мајевице.
Град је важан транзитни центар и кроз њега пролази најважнија путна комуникација која повезује западни с источним делом Републике Српске те централни део Федерације БиХ са Хрватском и Посавским кантоном.
Поред веома значајних копнених комуникација, Брчко има и савремено опремљену луку на реци Сави, која се уклапа у јединствени пловни пут од Црног до Северног и Балтичког мора.
Брчко има значајне индустријске капацитете.

 

Бохум

Бохум (нем. Bochum) је град у Hемачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија.  Налази се у центру Рурске области. Бохум је један од четири града центара Рурске области и са готово 380.000 становника шести град по величини у Северној Рајни-Вестфалији, други град по величини у Вестфалији и налази се унутар 20 градова по величини у Немачкој. Број становника Бохума је 1905 прешао 100.000 становника и од тада је Бохум добио статус града.

У Бохуму се налази осам високошколских установа. Највећи и најпознатији је Рур-Универзитет Бохум, који је са преко 30.000 студената један од највећих Универзитета у Немачкој. Рур-Универзитет Бохум отворен је 1965. године као први новоотворени Универзитет у Савезној Републици Немачкој. Веома је познат Немачки музеј рударства, али и Позориште, Планетаријум, Немачки железнички музеј у Далхаузену и најуспешнији мјузикл на свету Starlight Express.