Varberg

Varberg (švedski Varberg) je grad na jugozapadu Švedske u Grofoviji Halland, gdje je jedan od većih urbanih centara. Varberg je istovremeno i sjedište istoimene opštine.

Varberg se nalazi u jugozapadnom dijelu Švedske i Skandinavskog poluostrva. Od glavnog grada države, Štokholma, grad je udaljen 490 km jugozapadno.

Varberg se smjestio na istočnoj obali Kattegata, dijela Sjevernog mora. Gradsko područje je brdovito, a nadmorska visina se kreće 0-30 m.

Varberg se obrazovao na istočnoj obali Kattegata, zaliva Sjevernog mora. Obala u ovom dijelu je pjeskovita, što pogoduje razvoju turizma.

Varberg se prvi put pominje 1280. godine. Tokom prvih vijekova nastanka naselje je više puta seljeno. U ovom razdoblju grad i okolina su u posjedu Danske.

Poslije sporazuma u Roskildeu 1658. godine Švedska dobija područja na današnjem jugu države, pa se Varberg pripaja Švedskoj.

Poslije dva vijeka stagniranja, ponovni zamah Varberg doživljava u drugoj polovini 19. vijeka sa dolaskom industrije i željeznice.

Varberg je danas grad srednje veličine za švedske uslove. Grad ima oko 28.000 stanovnika (podatak iz 2010. g.), a gradsko područje, tj. istoimena opština ima oko 59.000 stanovnika (podatak iz 2012. g.). Posljednjih decenija broj stanovnika u gradu raste.

Danas je Varberg savremeni grad sa razvijenom industrijom. Posljednje dvije decenije posebno se razvijaju trgovina, usluge i turizam.

Glavne znamenitosti Varberga su očuvano staro gradsko jezgro i Barberška tvrđava.