Варберг

Варберг (шве. Варберг) је град на југозападу Шведске у Грофовији Халланд, где је један од већих урбаних центара. Варберг је истовремено и седиште истоимене општине.

Варберг се налази у југозападном делу Шведске и Скандинавског полуострва. Од главног града државе, Стокхолма, град је удаљен 490 км југозападно.

Варберг се сместио на источној обали Каттегата, дела Северног мора. Градско подручје је бреговито, а надморска висина се креће 0-30 м.
Варберг се образовао на источној обали Каттегата, залива Северног мора. Обала у овом делу је песковита, што погодује развоју туризма.

Варберг се први пут помиње 1280. године. Током првих векова настанка насеље је више пута сељено. У овом раздобљу град и околина су у поседу Данске.
После споразума у Роскилдеу 1658. године Шведска добија подручја на данашњем југу државе, па се Варберг припаја Шведској.

После два века таворења поновни замах Варберг доживљава у другој половини 19. века са доласком индустрије и железнице.

Варберг је данас град средње величине за шведске услове. Град има око 28.000 становника (податак из 2010. г.), а градско подручје, тј. истоимена општина има око 59.000 становника (податак из 2012. г.). Последњих деценија број становника у граду расте.

Данас је Варберг савремени град са развијеном индустријом. Последње две деценије посебно се развијају трговина, услуге и туризам.

Главне знаменитости Варберга су очувано старо градско језгро и Барбершка тврђава.