Malme

Malme je treći po veličini grad u Švedskoj. Nalazi se na krajnjem jugu države, na obali moreuza Eresunda, prostire se na površini od 335, 14 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 287 000 stanovnika. Malme je veoma razvijen grad, i popularna turistička destinacija.

Smatra se da je Malme osnovan u XIII veku a najstariji sačuvani zapisi o statusu grada datiraju iz 1353. kada je grad bio pod vlašću Danske države. Malme je vekovima bio drugi po veličini grad te zemlje, dok nije postao deo Švedske Roskildskim mirom 1658. godine.

Malme se počinje jače razvijati krajem 18. veka kad se gradi moderna luka. Sredinom 19. veka se gradi železnica i počinje razvijati industrija, te grad brzo raste i postaje najvažniji centar južne Švedske. Početkom 20. vka grad i dalje brzo raste i ima jedno od najvećih brodogradilišta na svetu. Krajem 20. veka grad počinje gubiti stanovništvo zbog blagog privrednog stagniranja. 1992. je u gradu održano takmičenje za Pesmu Evrovizije. 2000. je sagrađen most preko Eresunda koji je grad povezao s Kopenhagenom. 

Malme je grad kulture i nezaboravne zabave. Ovo je grad ispunjen borjnim kulturno – istorijskim znemenitostima, ali i restoranima sa najukusnijom švedskom i internacionalnomkuhinjom, kafićima za opuštanje od dugih šetnji, i noćnim klubovima u kojima provod traje do ranih jutarnjih sati. Malme je savršena destinacija za sjajno uživanje, i stoga se preporučuje za sve koji žele da dožive predivno putovanje.

Šta posetiti u Malmeu?

  1. Stortorget je trg , i jedna od omiljenih atrakcija za sve turiste. Gradski centar okružen je starim gradom, a ovde se može videti statua kralja Karla X. Izgrađen je 1536. godine, i uskoro je postao najveći gradski trg u Skandinaviji.
  2. Lila Torg je mesto zabave. Ovo je centar noćnog života u Malmeu, a takođe je ispunjen sa velikim brojem restorana. Lila torg je okružen građevinama iz perioda od 1600 – 1800. godine, a tu se nalaze i razne prodavnice sa zanatskim proizvodima i hranom.
  3. Sankt Petrikyrkan ( Crkva Svetog Petra ) je gotička crkva iz četrnaestog veka, i najstarija je zgrada u Malmeu.
  4. Malmohus Slott je bio dvorac danskog kralja Kristijana III, i ovo je jedan od najočuvanijih renesansnih dvoraca u Skandinaviji. Izgrađen je između 1536. i 1542. godine. Danas se u njemu nalazi nekoliko muzeja, od kojih se posebno ističu Pomorski muzej i Muzej umetnosti.
  5. Opera je jedna od najvećih operskih kuća u Skandinaviji. Zgrada u kojoj se nalaze opera i muzički teatar izgrađena je u periodu od 1933. do 1944. godine. Dvorana ima oblik amfiteatra, a jedna od atrakcija jesu čuvene mermerne stepenice.
  6. Folkets park je poznati zabavni park, koji od aprila do septembra nudi nezaboravno uživanje za celu porodicu.
  7. Turning Torso je toranj izgrađen 2005. godine, i najviša je građevina u Skandinaviji. Sa tornja se pruža veličanstven pogled, a vidljiv je čak i gavni grad Danske, Kopenhagen.

Kopenhagen

Kopenhagen ili Kupimore ili Kodanj (danski Københavnje glavni i najveći grad Danske. Prostire se na površini od 526 km². U gradu živi oko 542 hiljade stanovnika, a na širem području oko 1,2 miliona. Stanovništvo je do pre par decenija bilo isključivo etnički dansko, a danas preko 21% čini stanovništvo rođeno u inostranstvu (7% iz EU i 14% izvan EU).

Kopenhagen se nalazi na najužem moreuzu Oresund, koji odvaja Baltičko i Severno more i predstavlja sponu srednje i severne Evrope (Skandinavije). Zajedno sa švedskim Malmeom čine jednu od najrazvijenijih oblasti u Evropskoj uniji. Kopenhagen je godinama jedan od gradova sa najkvalitetnijim životom a ujedno i jedan od najskupljih svetskih gradova.

Klima u Kopenhagenu je umereno – kontinentalna, sa uticajem Atlantika i Golfske struje. Najniža prosečna temperatura je u februaru , -1°C, a najveća je tokom jula i avgusta, 17°C. Prosečna godišnja temperatura iznosi 8°C.

Nastanak grada  - Područje grada bilo je naseljeno još u doba praistorije. Osnivačem grada se smatra Sven Rašljobradi a 1167. godina se smatra godinom osnivanja grada jer uz dotadasnje ribarsko i lučko naselje biva izgradjen zaman, na mestu današnjeg dvorca Kristijanborg. Poveljom episkopa Erlandsena 1245.godine zvanično postaje grad. U 15. veku Kopenhagen postaje prestonica Danske umesto prestonice Roskildea. Tokom drugog svetskog rata, Kopenhagen je razrušen kao i većina drugih gradova ali se vrlo brzo obnavljao.

1961. godine otvorena je prva pešačka ulica na svetu (Stroget) i od tada se radi na brzom razvijanju pešačkih zona.

Od 2000. godine, Kopenhagen je povezan sa švedskih gradom Malmeom preko mosta-tunela Oresund.

Kopenhagen je grad bicikla, gde svi uzrasti voze (od 3 do 103 godine). Postoji i bicikl-taksi (sa dvosedom).

Danski kraljevi se ne krunišu već se aklamiraju, a to je razlog zbog kojeg kraljica ne sedi na prestolu. Na svečanim prijemima ne postoji sto sa brojem 13.

Kalsberg i Tuborg su danska piva a i Lego kockice (prevod: lepo se igraj) su danski proizvod.

Šta posetiti u Kopenhagenu:

1) Muzeji - umetnosti, istorije, skulpture, specijalizovani muzeji (porcelana, erotike, itd.).

2) Staro gradsko jezgro - sa prepoznatljivim „skandinavskim duhom“ (jednostavne fasade u živim bojama, kanali, gotske crkve i sl.). U okviru gradske zone nalazi se i najveća pešačka zona, koja je istovremeno i najstarija, pa predstavlja ponos grada.

3) Dvorci – Amalienborg (zimska rezidencija kraljevske porodice), Rosenborg. Državna skupština (nekadašnji dvor danskih kraljeva) – danas je sedište zakonodavstva i ministarstva spoljnih poslova.

4) Statua Mala sirena – je simbol Kopenhagena inspirisan istoimenom bajkom Andersena i nalazi se na promenadi. Naizgled ne tako inpresivna statua za neke i razočaravajuća, predstavlja sirenu koja tužno čeka svog princa. Lepota same priče je i to što je statua pored simbola grada i simbol velike ljubavi i vere.

5) Okrugli toranj – je glavna turistička znamenitost Kopenhagena. Nalazi se u središtu grada. Zajedno sa tornjem je gradjena i Crkva svete Trojice. To je i najstariji funkcionalni opservatorijum gde su se zvezde gledale jos 1642.godine

6) Zgrada berze – je monumentalna zgrada na obali kanala Fredericsholm. Odlikuje je šiljati vrh spiralnog oblika, sačinjena od četiri upletena zmajeva repa.

7) Jezera, peščane morske plaže i šumoviti parkovi se nalaze samo na nekoliko minuta od centra grada. Istorijski zabavni park Tivoli je danska turistička atrakcija više od 160 godina.