Малме

Малме је трећи по величини град у Шведској. Налази се на крајњем југу државе, на обали мореуза Ересунда, простире се на површини од 335, 14 квадратних километара, а у њему живи око 287 000 становника. Малме је веома развијен град, и популарна туристичка дестинација.

Сматра се да је Малме основан у 13.-ом  веку а најстарији сачувани записи о статусу града датирају из 1353. када је град био под влашћу Данске државе. Малме је вековима био други по величини град те земље, док није постао део Шведске Роскилдским миром 1658. године.

Малме се почиње јаче развијати крајем 18. века кад се гради модерна лука. Средином 19. века се гради железница и почиње развијати индустрија, те град брзо расте и постаје најважнији центар јужне Шведске. Почетком 20. вка град и даље брзо расте и има једно од највећих бродоградилишта на свету. Крајем 20. века град почиње губити становништво због благог привредног стагнирања. 1992. је у граду одржано такмичење за Песму Евровизије. 2000. је саграђен мост преко Ересунда који је град повезао с Копенхагеном. 

Малме је град културе и незаборавне забаве. Ово је град испуњен борјним културно – историјским знеменитостима, али и ресторанима са најукуснијом шведском и интернационалномкухињом, кафићима за опуштање од дугих шетњи, и ноћним клубовима у којима провод траје до раних јутарњих сати. Малме је савршена дестинација за сјајно уживање, и стога се препоручује за све који желе да доживе предивно путовање.

Шта посетити у Малмеу?

  1. Сторторгет је трг , и једна од омиљених атракција за све туристе. Градски центар окружен је старим градом, а овде се може видети статуа краља Карла X. Изграђен је 1536. године, и ускоро је постао највећи градски трг у Скандинавији.
  2. Лила Торг је место забаве. Ово је центар ноћног живота у Малмеу, а такође је испуњен са великим бројем ресторана. Лила торг је окружен грађевинама из периода од 1600 – 1800. године, а ту се налазе и разне продавнице са занатским производима и храном.
  3. Санкт Петрикyркан ( Црква Светог Петра )је готичка црква из четрнаестог века, и најстарија је зграда у Малмеу.
  4. Малмохус Слотт је био дворац данског краља Кристијана ИИИ, и ово је један од најочуванијих ренесансних двораца у Скандинавији. Изграђен је између 1536. и 1542. године. Данас се у њему налази неколико музеја, од којих се посебно истичу Поморски музеј и Музеј уметности.
  5. Опера је једна од највећих оперских кућа у Скандинавији. Зграда у којој се налазе опера и музички театар изграђена је у периоду од 1933. до 1944. године. Дворана има облик амфитеатра, а једна од атракција јесу чувене мермерне степенице.
  6. Фолкетс парк је познати забавни парк, који од априла до септембра нуди незаборавно уживање за целу породицу.
  7. Турнинг Торсо је торањ изграђен 2005. године, и највиша је грађевина у Скандинавији. Са торња се пружа величанствен поглед, а видљив је чак и гавни град Данске, Копенхаген.

Копенхаген

Копенхаген или Купиморе или Кодањ (дански Кøбенхавн) је главни и највећи град Данске. Простире се на површини од 526 км². У граду живи око 542 хиљаде становника, а на ширем подручју око 1,2 милиона. Становништво је до пре пар деценија било искључиво етнички данско, а данас преко 21% чини становништво рођено у иностранству (7% из ЕУ и 14% изван ЕУ).
Копенхаген се налази на најужем мореузу Оресунд, који одваја Балтичко и Северно море и представља спону средње и северне Европе (Скандинавије). Заједно са шведским Малмеом чине једну од најразвијенијих области у Европској унији. Копенхаген је годинама један од градова са најквалитетнијим животом а уједно и један од најскупљих светских градова.
Клима у Копенхагену је умерено – континентална, са утицајем Атлантика и Голфске струје. Најнижа просечна температура је у фебруару , -1°Ц, а највећа је током јула и августа, 17°Ц. Просечна годишња температура износи 8°Ц.
Настанак града - Подручје града било је насељено још у доба праисторије. Оснивачем града се сматра Свен Рашљобради а 1167. година се сматра годином оснивања града јер уз дотадасње рибарско и лучко насеље бива изградјен заман, на месту данашњег дворца Кристијанборг. Повељом епископа Ерландсена 1245.године званично постаје град. У 15. веку Копенхаген постаје престоница Данске уместо престонице Роскилдеа. Током другог светског рата, Копенхаген је разрушен као и већина других градова али се врло брзо обнављао. 
1961. године отворена је прва пешачка улица на свету (Строгет) и од тада се ради на брзом развијању пешачких зона.
Од 2000. године, Копенхаген је повезан са шведских градом Малмеом преко моста-тунела Оресунд.
Копенхаген је град бицикла, где сви узрасти возе (од 3 до 103 године). Постоји и бицикл-такси (са двоседом). 
Дански краљеви се не крунишу већ се акламирају, а то је разлог због којег краљица не седи на престолу. На свечаним пријемима не постоји сто са бројем 13.
Калсберг и Туборг су данска пива а и Лего коцкице (превод: лепо се играј) су дански производ.
Шта посетити у Копенхагену:
1) Музеји - уметности, историје, скулптуре, специјализовани музеји (порцелана, еротике, итд.).
2) Старо градско језгро - са препознатљивим „скандинавским духом“ (једноставне фасаде у живим бојама, канали, готске цркве и сл.). У оквиру градске зоне налази се и највећа пешачка зона, која је истовремено и најстарија, па представља понос града.
3) Дворци – Амалиенборг (зимска резиденција краљевске породице), Росенборг. Државна скупштина (некадашњи двор данских краљева) – данас је седиште законодавства и министарства спољних послова.
4) Статуа Мала сирена – је симбол Копенхагена инспирисан истоименом бајком Андерсена и налази се на променади. Наизглед не тако инпресивна статуа за неке и разочаравајућа, представља сирену која тужно чека свог принца. Лепота саме приче је и то што је статуа поред симбола града и симбол велике љубави и вере. 
5) Округли торањ – је главна туристичка знаменитост Копенхагена. Налази се у средишту града. Заједно са торњем је градјена и Црква свете Тројице. То је и најстарији функционални опсерваторијум где су се звезде гледале јос 1642.године
6) Зграда берзе – је монументална зграда на обали канала Фредерицсхолм. Одликује је шиљати врх спиралног облика, сачињена од четири уплетена змајева репа.
7) Језера, пешчане морске плаже и шумовити паркови се налазе само на неколико минута од центра града. Историјски забавни парк Тиволи је данска туристичка атракција више од 160 година.