Alexa Certify

BLOG

1.maj - Otvaranje ljetnje turističke sezone u Nacionalnom parku Biogradska gora

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/1-maj-otvaranje-ljetnje-turisticke-sezone-u-nacionalnom-parku-biogradska-gora-109848-750x250.jpg

1.maj - Otvaranje ljetnje turističke sezone u Nacionalnom parku Biogradska gora

Turističke destinacije , 0 Komentara Apr 18, 2018

Tradicionalno 1. maja, u Biogradskoj prašumi, otvara se ljetnja sezona. Prema najavama, cijne za ljetnju turističku sezonu biće nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu.

NP Biogradska Gora nalazi se u centralnom dijelu planinskog masiva Bjelasice, između rijeka Tare i Lima. Pejzaž ovog prostora je sačinjen od šuma, livada, vodenih površina, planinskih vriština i rudina. Pored Biogradskog jezera koje se nalazi u samom središtu Biogradske gore, Park krase i druga lednička jezra: Pešića, Ursulovačko (Veliko i Malo) i Šiško (Veliko i Malo). Najveći dio Parka čini rezervat prašume, u slivu Biogradske rijeke i Jezerštice i predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih područja na svijetu, poznat kao „Knjažev zabran“ ili „Branik“. Starost pojedinih stabala prašume, procjenjena je na preko 400 godina, od kojih su neka i preko 40m visine. Raznovrstan je i životinjski svijet sa 200 vrsta ptica, 80 vrsta leptira, 350 vrsta insekata i tipičnim sisarima (vuk, medvjed, lisica, srna, vjeverica, puh). Brojni su arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, nekropole, a posebno je karakteristično narodno graditeljstvo (katuni, savardaci, brvnare, vodenice).

NP Biogradska gora raspolaže Centrom za posjetioce, koji se nalazi na samoj obali Biogradskog jezera. Centar je opremljen interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrijednosti Parka.

PJEŠAČENJE - U NP Biogradska gora postoji više staza markiranih standardnom signalizacijom.  Po kategorizaciji stepena zahtjevnosti to su uglavnom srednje teške staze prosječne dužine 12 km. Svaka staza vodi do najviših kota i jezera (Crna glava, Zekova glava, Troglava, Pešića jezero, Šiško jezero i Ursulovačko jezero). Može se iznajmiti i vodička služba. Jedan dio najpoznatije označene planinske transferzale CT-1, određene 1987 god., ukupne dužine 120km, prelazi preko ovih prostranstava takođe. Moguće je preći put u njegovoj totalnoj dužini od 6 dana ili njegov dio koji obuhvata Planinu Bjelasicu i NP Biogradska gora za tri dana.

GASTRONOMIJA - Tradicionalna jela planinskih predjela Bjelasice i Sinjajevine uslovljena su bogatstvom pašnjaka, tako da trpezu čine mliječni proizvodi i meso. Specijaliteti kuhinje ovog područja su kačamak i cicvara, kao i jagnjetina, kuvana i pečena pod sačem, koja samo ovdje ima specifičan i prepoznatljiv ukus. Kisjelo mlijeko, kajmak  i sir  su sastavni dio trpeze. Šume su prepune  plodovima koje se  koriste i u pripremanju specijaliteta.

MANIFESTACIJE - Za Kolašin su vezane zanimljive zimske manifestacije: zabavne, sportske i kulturne. „Vrela zima u brdima“ je zabavno-sportsko-kulturna manifestacija. Održava se na Žabljaku, Kolašinu, Nikšiću, Beranu, Bijelom Polju i Rožaju u organizaciji NTOCG i Ministarstvo turizma 
„Crnogorskiski fest“, Kolašin, u organizaciji Ski Centra Bjelasica. 

MOBIL HOME - Na samom ulazu u Nacionalni park Biogradska gora se nalazi kamp odmorište za mobil home gdje se posjetiocima pruža mogućnost da u prijatnom ambijentu netaknute prirode provedu ugodan odmor.

 KAKO DOĆI? -  Magistralni put Podgorica Beograd prolazi kroz Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do ova tri mjesta može da se dođe i vozom. Do Berana i Andrijevice vodi takođe dobar regionalni put. 

  • Autobusom

Podgorica -  Kolašin

Mojkovac – Kolašin

Cetinje – Kolašin

Budva – Kolašin

Herceg Novi – Kolašin

Kotor - Kolašin

Tivat - Kolašin 

Pejzaž duž magistralnog puta je posebno živopisan duž Kanjona Morače između Podgorice i Kolašina, tzv. Platije. 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA