Alexa Certify

BLOG

10 mjesta u Srbiji koja morate posjetiti

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/10-mjesta-u-srbiji-koja-morate-posjetiti-109470-750x250.jpg

10 mjesta u Srbiji koja morate posjetiti

Turističke destinacije , 5 Komentara Oct 09, 2017

Cijeli Balkan, pa samim tim i Srbija, iz godine u godinu postaju sve primamljiviji stranim turistima. Prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiju je posjetilo 2,700,000 ljudi, što je za 14% više u odnosu na 2015. godinu.

Kako se ovaj trend rasta očekuje i u narednom periodu portal BusTicket4.me je odlučio da vam predstavi 10 mjesta koje morate posjetiti i možda Vam na ovaj način olakša prilikom izbora vaše sljedeće turističke destinacije, ukoliko se odlučite za odmor u Srbiji.

Manastir Studenica

Manastir Studenica se nalazi 39 km jugozapadno od Kraljeva i slovi za jedan od najljepših srpskih manastira. Stefan Nemanja, osnivač srednjevjekovne srpske države, podigao je manastir 1190. godine. Studenica je posebno poznata jer posjeduje kolekciju fresaka vizantskog stila iz 13. i 14. vijeka. Od 1986. godine Studenica se nalazi na UNESCO-voj Listi mjesta svjetske baštine.

Oplenac

Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević je ovdje podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i cijelog istorijsko—memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Danas kompleks obuhvata crkvu Sv. Đorđa, Mauzoleja srpske kraljevske porodice, kraljeve vinograde, muzej (Vinogradareva kuća), kuću Kralja Petra, kraljevu vilu, kraljičinu vilu, Karađorđevu crkva, spomenik Karađorđu i hotel.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima južnog Kučaja, u dolini rijeke Nekudovo. Visina vodopada je 15 metara, a zanimljiva činjenica je da iako siromašan vodom, čak i u proljeće, nikad ne presušuje. Prskalo podsjeća na visoku kamenu skulpturu, sagrađenu od bigrenih naslaga koje je tokom vijekova nataložila voda koja teče uskim kanalom po samom vrhu i pravi pad sa najisturenije ivice. Sam vodopad je prilično nepoznat i baš zbog toga veoma atraktivan.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, na obali Dunava i obroncima Fruške gore. Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, trajala je punih 88 godina, sve do 1780. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival Exit.

Vinča

Vinča je arheološki lokalitet koji se nalazi na desnoj obali Dunava, u selu Vinča, 14 km jugoistočno od Beograda. Na ovom lokalitetu su istraživani ostaci najvećeg praistorijskog naselja u Srbiji i jednog od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi. Stratigrafija nalazišta u Vinči je izuzetno kompleksna zato što pokriva vremenski raspon od kraja 7. milenijuma p. n. e. pa do danas.

Gamzigrad

Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, Dioklecijanovog zeta. Palata nikada nije dovršena, a carevi IV vijeka su velelepni posjed prepustili hrišćanskoj crkvi. Nalazi se u blizini Zaječara u istočnoj Srbiji, a antička rimska carska palate Feliks Romulijane (Felix Romuliana) se od juna 2007. godine nalazi na UNESKO-voj Listi svjetske baštine.

Rezervat prirode Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac je rezervat prirode I kategorije koji se nalazi na području jugozapadne Srbije. Zahvata površinu od 7.453 hektara i obuhvata djelove teritorija opština Nova Varoš i Sjenica. Rezervat se prostire između dvije planine - Zlatara na jugozapadu i Javora na sjeveroistoku. U reljefu dominiraju kraški oblici koji su predstavljeni brojnim vrtačama, uvalama, jamama i pećinama. Pod zaštitom je države od 1971. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Đavolja varoš

Đavolja Varoš je vrlo atraktivan prirodni fenomen koji se nalazi na jugu Srbije, oko 90 km jugozapadno od Niša. Čine je 202 kamene figure koje su nastale dugotrajnim i strpljivim radom prirode. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima, kao i u SAD-u (Bašta bogova), ali kule Đavolje Varoši su znatno veće i postojanije nego u ostalim zemljama, pa su samim tim najpoznatiji prirodni spomenik ove vrste u svijetu. Pored kamenih kula, Đavolja Varoš je poznata i po dva izvora jako kisele vode. Ovaj vredan lokalitet stavljen je pod zaštitu još 1959 godine.

Resavska pećina

Resavska (Divljakovačka) pećina nalazi se na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Evropi i duga je 4,5 km. Najniža tačka do koje dolaze posjetioci nalazi se na 405 m nadmorske visine. Posjeta pećini traje oko 40 minuta, a moguća je u periodu od 1. aprila do 31. oktobra i od 1. novembra do 31. marta.

Gradovi Srbije

Svaki grad i svako mjesto u Srbiji je priča za sebe, te bilo da se odlučite za one najveće – Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo ili neko od velikog broja etno sela: Drvengrad, Ljubiš, Sirogojno, Latkovac itd. sigurno ćete imati šta da vidite. Srbija je jedna od najinteresantnijih novih destinacija na svijetu, ima toliko toga da pokaže i ponudi, te svakako nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Komentari

ranko golub

20.11.2017

Melani

10.10.2017

Passenger

09.10.2017

Zoja

09.10.2017

Lorimer

09.10.2017

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA