Alexa Certify

BLOG

Amsterdam

/db_assets/images/blog_cover/amsterdam-98392-750x250.jpg

Amsterdam

Turističke destinacije , 6 Komentara

Nov 02, 2016

Amsterdam je najveći i glavni grad kraljevine Holandije. Osnovan je krajem 12. vijeka kao malo ribarsko mjesto na obali rijeke Amstel, po kojoj je i dobio ime. Nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randstad - jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procijenjuje na gotovo sedam miliona stanovnika.

Grad leži na više od 150 kanala koji su povezani sa gotovo 1300 mostova, pa ga mnogi često upoređuju sa Venecijom. Zato je Amsterdam najljepše razgledati sa nekog od turističkih brodova, koji će vas provesti kroz tri glavna kanala. Kopneni dio je najbolje obići pješke ili se pridružiti lokalnom stanovništvu na biciklima, kojih u Amsterdamu ima više od pola miliona.

Amsterdam svake godine bilježi izuzetnu turističku posjećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam treba prvenstveno da zahvali legalizovanoj prostituciji i četvrti crvenih fenjera (De Valen), legalizovanom konzumiranju lakih droga i postojanju više stotina tzv. kofi šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa, kao i izuzetno bogatim sadržajima namenjenim LGBT zajednici, među kojima je i Amsterdamska gej parada – turistički najposećenija manifestacija koja se održava na teritoriji Holandije.

Rajksmuzeum

Rajksmuzeum je državni muzej Holandije. Ovaj muzej posjeduje umjetničko-istorijsku zbirku, u kojoj je najznačajniji dio slikarstvo Zlatnog doba Holandije (17. vijek). Rajksmuzeum je osnovan 1800. u Hagu kao kolekcija umjetnina holandskog stathoudera. Po naređenju Luja Napoleona, brata Napoleona Bonaparte, muzej se 1808. preselio u palatu na reci Dam u Amsterdamu, a kolekciji su dodate slike koje su bilo vlasništvo grada Amsterdama. Od 1885. muzej se nalazi na sadašnjoj lokaciji, trgu Muzeumplejn, pored Muzeja Van Goga i Muzeja Stedlajk. Rajksmuzeum godišnje posjeti i do dva miliona ljudi.

Muzej Van Goga

Muzej poseduje najbrojniju kolekciju Van Gogovih slika i crteža na svijetu. Stalna postavka muzeja sadrži oko 200 slika i oko 550 crteža koji prikazuju Van Goga u različitim fazama stvaralaštva. Ovaj muzej takođe posjeduje djela Van Gogovih savremenika i prijatelja, kao i brojnu dokumentarnu građu među kojom i hiljade pisama Van Goga bratu Teu. Prema podacima posjećenosti Muzej Van Goga je najposjećeniji muzej u Holandiji i nalazi se među 30 najposjećenijih muzeja svijeta.

Rembrantova kuća

Kuća u kojoj je od 1639. do 1659. godine živio Rembrant sadrži veliku kolekciju njegovih djela i to u ambijentu u kome je većina njih nastala. Muzej je proširen još jednim krilom kako bi se osiguralo dovoljno prostora za trajnu izložbu njegovih djela. U ovom muzeju izloženo je više od 250 umjetnikovih skica i autoportreta.

Kuća Ane Frank

Kuća jevrejske djevojčice Ane Frank u kojoj je napisala svoj svjetski poznati dnevnik i provela posljednje dvije godine svog života nalazi se u centru Amsterdama i pretvorena je u muzej. Original dnevnika je samo jedan dio stalne postavke ovog muzeja.

Muzej Madam Tiso

Madam Tiso je muzej voštanih figura koji se pored Amsterdama nalazi još u Londonu, Berlinu, Šangaju, Hongkongu, Njujorku, Las Vegasu i Vašingtonu. Muzej Madam Tiso je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija grada, a u njemu su izložene voštane figure istorijskih i kraljevskih ličnosti, filmskih, muzičkih i sportskih zvjezde i poznatih ubica.

De Valen

Četvrt crvenih fenjera (De Valen) poznata je po noćnim klubovima, seks-šopovima i erostskom pozorištu Moulin Rougeu (po uzoru na pariski kabare). U izlozima su prijateljice noći, koje oskudno odjevene prekraćuju vrijeme ćaskanjem, manikiranjem noktiju ili češljanjem, te pozivaju na intimno druženje. Interesantno je to da je u četvrti crvenjih fenjera fotografisanje i snimanje najstrožije zabranjeno. U samom centru ovog djela Amsterdama nalazi se Muzej erotike, koji posjeduje četiri sprata bogato opremljena erotskim spravama manje i veće umjetničke vrijednosti.

Heineken Experience

Nijedna posjeta Amsterdamu nije kompletna dok ne zavirite u pivare u kojima se proizvodi možda i najbolje svjetsko pivo. Heineken Experience je muzej pivare Heineken koji posjetiocima pruža uvid u istoriju pivare i proces pravljenja piva tokom godina. Heineken je osnovan 1864. godine i trenutno zapošljava više od 76 hiljada ljudi u 165 pivara širom svijeta.

Komentari

dragan

05.11.2016

Jedino tu je hajneken u braon bocama, inače, lijep grad i dobar tekst.

Passenger VM

28.10.2016

nikoleta v. cetinje

28.10.2016

Opisano baš kao što sam doživjela. Brawwoooo...

Melanija

28.10.2016

Ana Marija

28.10.2016

Van Gog

28.10.2016

Napišite komentar

 

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA