Alexa Certify

BLOG

Autobuski kolodvor Zagreb – Veza između Balkana i Zapadne Evrope

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/autobuski-kolodvor-zagreb-veza-izmedju-balkana-i-zapadne-evrope-70384-750x250.jpg

Autobuski kolodvor Zagreb – Veza između Balkana i Zapadne Evrope

Turističke destinacije , 3 Komentara Oct 05, 2016

Autobuski kolodvor Zagreb predstavlja najveći, najprometniji i najmodernije opremljeni kolodvor u Hrvatskoj, povezujući glavni grad, kako sa ostalim djelovima Hrvatske, tako i sa većinom evropskih metropola.

Osnovan 1961. godine, bivši vojni logor dorađen je za vrijeme Univerzijade 1987. godine kada je izgrađena postojeća kolodvorska zgrada s pripadajućim peronima. S arhitektonskog gledišta u to vrijeme izgradnja zgrade Autobuskog kolodvora bila je pravi izazov. Posebno zahtjevan posao bila je izrada prednapregnutih nosača glavnih predvorja u djelu grada na kojem sve vrvi od života i koji je tokom cijele gradnje neprekidno bio prometan. Montaža je obavljana 350 tonskom dizalicom zbog odgovarajućeg dohvata sa kojim su ugrađivani nosači teški 40 tona.

Ali dosta o istoriji, okrenimo se onome što Autobuski kolodvor Zagreb pretstavlja danas. Savremeno opremljen prostor podređen je putnicima za što ugodnije i jednostavnije zadržavanje na Autobusnom kolodvoru. Kolodvor nudi veliki broj usluga kao i mnogobrojna mjesta za odmor, kupovinu i zabavu. Prostor unutar kolodvora obiluje različitim sadržajima koji su neophodni kako bi putovanje bilo što ugodnije: Nekoliko manjih  kioska, suvenirnica i prodavaonica (Tobacco shop, Tisak Media, Kraš, Konzum itd.), pekaru, poštu, banku, aparate s raznim grickalicama, toplim i hladnim napicima itd.

Na prvom spratu nalazi se Turistički informativni centar gdje su dostupne sve potrebne informacije o gradu kao i razni promotivni materijali. Radno vrijeme centra je od 09-21 čas, dok vikendom i praznikom od 10-17 časova.

Osim informacija o redu vožnje sa Zagrebačkog kolodvora, Informativna služba Autobuskog kolodvora pruža i informacije o polascima i dolascima autobusa iz ostalih gradova Hrvatske i Evrope. Osim unutar same zgrade, kupovina autobuskih karata može se ostvariti i putem interneta (https://busticket4.me) ili se naručiti telefonskim putem.

Kada su u pitanju najpopularnije destinacije u Hrvatskoj to su svakako linije ka Dubrovniku, Imotskom i Splitu, dok se ka ostalim evropskim metropolama izdvajaju linije prema Frankfurtu, Berlinu, Minhenu, Štutgartu, Bazelu, Ženevi, Beču, Gracu, Trstu, Milanu i naravno ka svim većim gradovima Balkana; Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Ljubljani.

Ono što je takođe jako bitno jeste da je u neposrednoj blizini Zagrebačkog kolodvora dostupan i tramvajski saobraćaj, zahvaljujući kojem se do Glavnog željezničkog kolodvora može stići za pet, dok se do Trga Bana Jelačića stiže za deset minuta. Takođe, Aerodrom Zagreb sa autobuskim kolodvorom povezuju autobusi čija su stajališta locirana u prizemlju zgrade Autobuskog kolodvora Zagreb, kod parkirališta za automobile.

Za sve one koji vole statistiku jedan zanimljiv podatak: Svakog dana unutar zgrade Autobuskog kolodvora Zagreb prođe cijeli jedan mali grad - više desetina hiljada putnika svakodnevno koristi usluge najvećeg kolodvora u Hrvatskoj.

Komentari

Zoja

06.10.2016

Tanja Popovic

05.10.2016

Rai88

05.10.2016

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA