Alexa Certify

BLOG

Bolcano: Grad sa najvišim kvalitetom života u Italiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/bolcano-grad-sa-najvisim-kvalitetom-zivota-u-italiji-98429-750x250.jpg

Bolcano: Grad sa najvišim kvalitetom života u Italiji

Turističke destinacije , 3 Komentara Jan 09, 2017

Bolcano je drugi po veličini i značaju grad pokrajine Trentino – Južni Tirol, kao i upravno središte istoimenog okruga. Bolcano je upravno, privredno i kulturno središte Južnog Tirola, naseljen mahom Njemcima. Kao takav, grad je središte njemačke nacionalne manjine u Italiji. Takođe, Bolcano je međunarodni grad sa univerzitetom, evropskom akademijom, aerodromom, pozorištem i arheološkim muzejom o Eciju (Otzi, tijelo iz lednika).

Po posljednjim procijenama kvaliteta života Bolcano je na drugom mjestu u cijeloj Italiji, odmah pored susednog Trenta.

Područje Bolcana bilo je naseljeno još u vrijeme praistorije. Rimljani osvajaju ovo područje u prvom vijeku p. n. e. i osnivaju manje naselje na ovom mjestu.

Na početku srednjeg vijeka došlo je do masovnog doseljavanja germanskog stanovništva sa sjevera. S tim u vezi grad ubrzo pada pod uticaj bavarskih vladara. Ubrzo se naselje mijenja kao trgovište i vremenom prerasta u gradić. Krajem srednjeg vijeka Bolcano prelazi u ruke Habzburgovaca, pod kojima će biti sve do XX vijeka. Krajem ovog dugog razdoblja grad će biti uključen u krunsku pokrajinu Tirol.

U Prvom svjetskom ratu desile su se veoma važne promjene. Tada je južno od grada bilo poprište iscrpljujućih borbi između vojski Italije i Austrougarske. Poslije rata, Sporazumom u Sen Žermenu iz 1919. godine južni dio krunske pokrajine Tirol sa Bolcanom je pridodan Italiji. Sa ovim nije bilo saglasno stanovništvo sjeverne polovine oblasti, naseljene Njemcima (za razliku od južnih „italijanskih“ djelova).

U toku fašističke vladavine (1922-43.) Južni Tirol, tada nazvan kao pokrajina Venecija – Tridentina, bio je predmet nasilne italijanizacije. Po dogovoru između Hitlera i Musolinija cjelokupno njemačko stanovništvo trebalo je biti raseljeno na „novoprisjedinjena“ područja Trećeg rajha. Međutim, propast i jedne i druge strane na kraju Drugog svjetskog rata omela je ovaj plan.

Prvim italijanskim posljeratnim ustavom bila je predviđena autonomija za tada imenovanu pokrajinu Trentino – Alto Adiđe, koja je uključivala i Bolcano, ali je sprovođenje ovoga bilo slabo i stalno odlagano. Ovo pitanje je zaštrilo odnose između Italije i Austrije do te mjere da je bilo izneseno pred Ujedinjene nacije 1960. godine.

U pokrajini se među Njemcima javio jak secesionistički pokret, koji je jak i danas. Bolcano se javio kao središte ovog pokreta, kao i svih drugih aktivnosti njemačke nacionalne manjine u Italiji. U međuvremenu je autonomija pokrajine zaživjela, što je dovelo do njenog naglog razvoja. Danas se pokrajina Trentino – Južni Tirol smatra italijanskom pokrajinom sa najvišim kvalitetom života.

Komentari

Rai88

12.01.2017

vasilije

09.01.2017

Kod vas se vazda nešto novo nauči...Tekstovi, svaka čast.

Bjanka I.

09.01.2017

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA