Alexa Certify

BLOG

Čačak

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/cacak-352-750x250.jpg

Čačak

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 04, 2016

Na udaljenosti od sto četrdeset kilometara južno od Beograda nalazi se Čačak, upravno sedište Moravičkog okruga. Smešten nadomak obale Zapadne Morave, jedan je od najvećih gradova u Srbiji, kojeg karakteriše velika gustina naseljenosti. Na osnovu svog povoljnog geografskog položaja i umerene klime ovaj grad je pogodna turistička destinacija tokom cele godine.

Poznat je po očuvanim ambijentalnim celinama uz bogato kulturno – istorijsko nasleđe. Najznačajniji spomenici kulture u gradu su Crkva Vaznesenja Hristovog, Rimske terme, i Narodni muzej.

Crkva Vaznesenja Hristovog nalazi se u samom centru Čačka i jedna je od najvelelepnijih crkvenih građevina svog doba. Podignuta je u periodu od 1180. do 1190. godine, a njen ktitor bio je brat velikog Župana Stefana Nemanje - knez Stracimir. Tokom svoje duge istorije više puta je razarana od strane Turaka, usled čega je prvi put obnovljena 1834. godine, a drugi put 1856. godine. U okviru crkve nalazi se raskošan ikonostas, delo majstora Nikole Jankovića a u njenom podzemlju tokom arheoloških iskopavanja pronađena su dva zakopana zvona na kojima su otkriveni natpisi na staroslovenskom jeziku. Pomenuti natpisi svjedoče da je jedno zvono poklon mitropolita Nikifora, dok je drugo zvono dar Presvetoj Bogorodici Gradačkoj sa sredine XV veka, što ga svrstava među najstarije u Srbiji. Najznačajniji primerci bogate riznice ovog manastira su takozvano „čačansko jevanđelje“ i rad nepoznatog slikara iz XVI veka - ikona Bogordice Odigitrije sa Hristom.

Rimske terme - kasnoantičko kupatilo na kojem su tokom iskopavanja temelja za stambeno – poslovnu zgradu u centru Čačka otkriveni ostaci građevine iz rimskog perioda. Ovaj lokalitet nalazi se pod zaštitom Narodnog muzeja.

Čačak je rodni grad mnogim znamenitim ličnostima poput Nadežde Petrović, Vladislava Petkovića Disa, Branka V. Radičevića, Vojvode Stepe Stepanović itd.

Ono što ga čini jedinstvenim jeste njegova okolina -  bajkovita priroda Ovčarsko – kablarske klisure, planine Ovčar i Kablar, jezera Zapadne Morave kao i raznovrsna flora i fauna. Ovi krajolici predstavljaju izuzetne i nezaobilazne turističke atrakcije.

Na udaljenosti nekoliko kilometara od grada prostiru se banje, manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

Banje u okolini Čačka: Ovčar banja, Slatinska banja i Atomska banja;

Najznačajniji manastiri na području i u okolini Čačka: Manastir Blagoveštenje, Mаnаstir Ilinje, Mаnаstir Jovаnje, Manastir Nikolje, Mаnаstir Preobrаženje, Crkva Savinje, Mаnаstir Sretenje, Manastir Sv. Trojice, Manastir Uspenje, Manastir Vavedenje, Manastir Vaznesenje;

Najznačajniji kulturno – istorijski spomenici Čačka – Arheološki lokalitet Gradina, Obeležje Hadži – Prodanove bune; Spomenik četiri vere; Spomenik čuvenih vojvoda Tanaska Rajića i Stepe Stepanovića;

Ugostiteljska ponuda Čačka je veoma raznovrsna, u čijim restoranima se tradicionalnim specijalitetima poklanja velika pažnja. Takođe, ovaj grad je jedan od vodećih šoping centara u Srbiji.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Čačka:

Čačak - Beograd

Čačak - Bar

Čačak - Dubrovnik

Čačak - Metković

Čačak - Split

Čačak - Foča

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA