Alexa Certify

BLOG

Celje - grad grofova

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/celje-grad-grofova-112912-750x250.jpg

Celje - grad grofova

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 13, 2023

Kada se prosječnom stanovniku našeg regiona spomene Celje, grad u Sloveniji, prva asocijacija bi najvjerovatnije bila poznata kompanija za izradu nakita - Zlatarna Celje. Tradicija zlatarskog zanata ovog grada veoma duga (firma je osnovana 1844. godine), ali blago Celja je mnogo raznovrsnije i plemenitije od samog zlata.

Celje je treći po veličini grad u Sloveniji od oko 38.000 stanovnika. Leži na ušću rijeke Voglajne u Savinju, između šumovitih brežuljaka, u kraju poznatom kao Celjska kotlina. Grad je od Ljubljane udaljen 70km, a od Maribora 60km, sa kojima je odlično povezan autoputem A1.

Za Celje se može zaista reći da je antički grad, jer se srednjovjekovno naselje razvilo  na ostacima rimske Celeie, odnosno drevne keltske naseobine Keleje.

U spisima se prvi put spominje 1122. godine, a za vrijeme vladavine grofova Celjskih, naselje je doživjelo veliki privredni i administrativni procvat. Bogata istorija grada definisala je i usmjerila lokalne žitelje, koji sa poštovanjem pamte i čuvaju vrijedne elemente prošlosti.

Do starog grada, koji se nalazi u neposrednoj blizini Celja, može se doći pješice, iz samog centra grada. Srednjovjekovni dvorac koji vas prvi dočeka, svjedok je sage o grofovima Celjskim.

Nekada je bio najveća tvrđava u Sloveniji, sagrađen od strane grofova Vovbržana u 13. vijeku, a danas je predivna turistička atrakcija, jedno od najposjećenijih mjesta u okolini. Festivali, muzički koncerti, kulturnoistorijski programi, organizacija romantičnih vjenčanja, sve to privlači posjetioce tokom cijele godine, a naročito u ljetnjoj sezoni.

Celjska katedrala prilično je značajan gotički spomenik sagrađena početkom 14. vijeka i od tada je više puta preuređivana i obnavljana. Posljednji radovi izvedeni su 1858. Godine kada katedrala dobija današnji neogotički stil.

U starom gradskom jezgru nalaze se još znamenitosti poput Celjskog doma, Slovenskog narodnog gledališča, Protasijevog dvora, i Slomškovog trga…

Volite odmor u prirodi? Zelena Rijeka Savinja nudi vam brojna kupališta, tokom do Logarske doline.

Za ljubitelje mirne, duge šetnje, biciklizma ili pecanja, kao stvoreno je Šmartinsko jezero. Smješteno nedaleko od centra grada, idilično jezero nudi veliki izbor mogućnosti za odmor, zabavu i rekreaciju. Lijepo uređene šumske staze, čiste plaže, prijatni lokali, dvije visoke skakaonice, mogućnosti znajmljivanja pedaline, čamaca i kajaka.

I za ljubitelje planina, Celje ima bogatu ponudu. Celjska koča je šumovito brdo i atraktivno odmaralište do kojega možete stići, biciklom, automobilom, ali i pješke. Sam hotel nudi restoran sa nacionalnim jelima, Pustolovni park i wellness centar koji uključuje saunu, bazen i masažu. Sređene planinarske staze privlače avanturiste, istraživače, planinare i bicikliste.

Sam grad Celje može se pohvaliti velikim gradskim parkom, urbanom šumom od 94 hektara površine. U gradskoj šumi, osim šetnje na trim stazi, trčanja, bicikliranja možete i trenirati u teretani na otvorenom, a djeca imaju svoj zaseban prostor, dječje igralište. Jedna zanimljivost vezana za Gradsku šumu je da se tu nalazi najveća kuća na drvetu u Sloveniji. Neobična drvena građevina privlači raznolike posjetioce, od djece, školskih ekskurzija, do turista koji žele novo iskustvo rekreacije u prirodi.

Za istinski doživljaj Celja sa živopisnih ulica starog gradskog jezgra mora se zaviriti u muzeje i galerije koji vas mame u umjetničku I istorijsku šetnju. Grad grofova prefinjenim izložbama pripovijeda priče od praistorije do antike, od  vremena celjskih grofova do baroka, i do modernih vremena.

Među zanimljivijim građevinama centra grada je i zgrada Gradske kuće iz 17. vijeka. Specifičnost je renesansno jezgro i klasicistička fasada sa balkonom naslonjenim na osam stubova. Prvom polovinom 19. Vijeka zgrada je dorađena za gradski magistrat, a danas se u njemu nalazi Muzej novijeistorije Celja i jedini dječji muzej u Sloveniji, Hermanova jazbina.

Arhitektonskom obnovom 2009. godine, gradska pijaca je modernizovana i predstavlja centar gradskih zbivanja. Bogato snabdjevena gradska pijacajedno je od popularnih gradskih mjesta za okupljanje, gdje možete naći i probati mnoge lokalne specijalitete. Nudi širok izbor svježeg voća i povrća, mesnih i mliječnih proizvoda, a najbolji dan za posjetu je subota, kada se otvara i ekološka organska pijaca.

U centru grada možete posjetiti butike poznatih celjskih dizajnera, kupovati u trgovini lokalnim proizvodima, nakitom i suvenirima, a možete potražiti inspiraciju za poklone u prodajnim umjetničkim galerijama. U  maloj četvrti oko trga nalaze se slikarski ateljei i radionice, a mjesto za izlaganje njihovog rada je obližnja AQ Gallery.

Celje posjeduje i niz velikih savremenih trgovačkih centara u kojima je isprepletana ponuda trgovina, restorana, kafana i zabave, od bioskopa do dječjih igraonica i tematskih animacija.

Autobuska stanica Celje nalazi se na adresi Aškerčeva ulica 20, otprilike 850 m od centra grada.

Red vožnje uključuje polaske za mnoge lokalne i međunarodne destinacije. Portal BusTicket4.me posjeduje pouzdan pretraživač preko koga se, na jednostavan način može obezbjediti autobuska karta.

Popularne linije koje autobusi voze, za koje je uključena i povratna karta.

Tuzla- Celje

Srebrenik- Celje

Sarajevo- Celje

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA