Alexa Certify

BLOG

Crkva Santa Maria In Punta

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/crkva-santa-maria-in-punta-24593-750x250.jpg

Crkva Santa Maria In Punta

Vjerski turizam , 0 Komentara Mar 09, 2016

U istočnom dijelu crkve Santa Maria “in punta” nalazi se kamena ploča na kojoj je uklesano da je crkva podignuta 840. godine, te stoga predstavlja najstariju građevinu u Budvi i svjedoči o njenoj srednjevjekovnoj istoriji.

Smatra se da su je prvobitno podigli monasi benediktanskog reda kao tipično propovjedačku crkvu u sastavu manastirskog kompleksa predviđenog za njihov smještaj. 

Unutar crkvenog oltara se nekada nalazila čudotvorna ikona Bogorodice poznatija kao “Budvanska gospa”, koja je 1807. godine neposredno pred opsadu Francuza prenesena u katedralu Rođenja Sv. Ivana Krstitelja, u kojoj se čuva i danas.

S obzirom na to da je Bogorodica od davnina zaštitnica budvanskog grada postoje mnoge legende koje se vezuju za dolazak “Budvanske gospe” u grad. Jedno od najzastupljenijih vjerovanja kazuje da se čudnovata galija iz svetilišta “Madona Nera” pojavila nad Budvom.  Iz te galije iskrcali su se ljudi duge kose i brade, iznosivši ikonu Bogorodice, nakon čega su je zajedno sa dvije upaljene svijeće postavili na rt na kojem je naknadno izgrađena crkva.

Crkva je rekonstruisana u XIII vijeku po ugledu na sakralne objekte izgrađene u primorskim gradovima krajem XIII i početkom XIV vijeka. Smještena je na samom rubu grada i po načinu gradnje pripada epohi tokom koje su se na ovom području pojavili prvi elementi gotike. Naknadno je u XVII vijeku na sjevernoj strani crkve izvršena restauracija fasade i dozidan zvonik sa tri okna.  

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA