Alexa Certify

BLOG

Crkva Svetog Đorđa

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/crkva-svetog-djordja-24595-750x250.jpg

Crkva Svetog Đorđa

Vjerski turizam , 0 Komentara Mar 09, 2016

U okviru područja Podgorice Crkva Svetog Đorđa jedina je očuvana građevina iz predosmanskog perioda, posredstvom čega predstavlja njeno srednjevjekovno jezgro. Sudeći po arhitektonskim karakteristikama i određenim zapisima sagrađena je u periodu između IX i XI vijeka.

Testament Božidara Vukovića Podgoričanina iz 1593. godine svjedoči o tome da je ovaj monument obnavljan i dograđivan više puta tokom svoje burne istorije, usled čega njegov prvobitni izgled nije u potpunosti očuvan. Arheološka istraživanja ukazuju da je crkva podignuta na temeljima starije građevine za koju neki istoričari tvrde da potiče iz dukljanskog perioda, s obzirom na to da unutar njih postoje uzidani fragmenti preneseni iz obližnje Duklje. Njena unutrašnjost oslikana je freskama koje su djelo anonimnog slikara.

Radi proučavanja, pečat ove crkve i podgoričko rukopisno jevanđelje na pergamentu odnio je ruski konzul Bakunjin, iz srpske riznice u Sarajevu 1885. godine. Pomenuta svjedočanstva i danas se nalaze u jednoj biblioteci u Petrogradu.

Postoje mnogobrojne legende koje se vezuju za ovaj sakralni objekat. Jedna kazuje da se njegovim podzemnim prolazom stiže do hodnika koji vodi ka Duklji, dok druga svjedoči da se tim hodnikom može stići do obale Morače koja je udaljena nešto manje od hiljadu metara ka zapadu.   

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA