Alexa Certify

BLOG

Crnogorska kuhinja – Kačamak

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/crnogorska-kuhinja-kacamak-113084-750x250.jpg

Crnogorska kuhinja – Kačamak

Razno , 0 Komentara Sep 26, 2023

Nekada smatran siromašnom seljačkom hranom, koja je bila dostupna samo u ruralnim područjima, kačamak je danas zaštitni turistički znak i temelj crnogorske kuhinje. Ovo tradicionalno crnogorsko jelo može se opisati kao gusta kukuruzna kaša, s varijacijama koje se mogu naći u turskoj i balkanskoj kuhinji. Jednostavno jelo, priprema se tako da se krompir kuva s pšeničnim ili kukuruznim brašnom, a zatim se smjesa muti dok ne postane gusta i homogena.

Kačamak je jelo od samo nekoliko sastojaka, gdje je glavni sastojak brašno. Jedna varijanta – tučeni kačamak – koristi pšenično brašno i krompir, a druga samo kukuruzno brašno. Brašno se kuva da dobije gustoću kaše. Tradicionalno se krompir i brašno gnječe velikim drvenim štapom (tučkom). Budući da se kačamak tradicionalno priprema za posluživanje najmanje desetak ljudi, poželjno je da dio gnječenja obavljaju muškarci jer je to fizički najzahtjevniji dio pripreme. Kad se dobro izgnječi, prelije se kajmakom, te starim bijelim sirom - kolašinskim lisnatim ili pljevaljskim bijelim sirom. 

Izvor fotografije: https://kolasin.me/

Druga sorta kačamaka tipična je za sjeveroistokčni region. Ova vrsta se priprema kuvanjem samo kukuruznog brašna, bez dodavanja krompira. Kuva se do sat vremena dok se ne dobije kašasta konzistencija. Domaći stari sir i kajmak dodaju se naknadno. Ova sorta ima zrnastu konzistenciju od grubo mljevenog kukuruznog brašna.

Tačan odmjer sastojaka varira od dijela do dijela zemlje, tako da nećete naći dva kačamaka istog ukusa. Bez obzira na raznolikost, ovo jelo je itekako zasitno. 

Istoijski spisi navode da je kačamak nastao ubrzo nakon što je Petar I Petrović Njegoš, vladika Crne Gore, 1786. godine donio krompir u zemlju. U to doba, crnogorski planinski krajevi oskudijevali su hranom, ali je krompira i mliječnih proizvoda bilo u izobilju. Stoga su se ti sastojci dodavali u brašno kako bi jelo bilo nutritivno dovoljno za cijelu porodicu– a porodice su tada bile veće, sa šestero i više djece. Svakodnevne aktivnosti iziskivale su naporan rad i puno energije, a kačamak je energetski bogato jelo. Spisi navode i da je ovo jedino crnogorsko jelo u čijoj su pripremi sudjelovali muškarci, jer proces zahtijeva dosta snage. 

Kačamak se obično servira na drvenim tanjirima i uz domaći jogurt.

Ukoliko želite da osjetite ukus kačamaka, ne gubite vrijeme i nabavite svoju autobusku kartu na vrijeme i online. Iako porciju kačamaka možete dobiti gotovo bilo gdje u Crnoj Gori, provjerite vozni red i izaberite liniju koja Vam najviše odgovara da stignete do sjevernog dijela zemlje.

Možete odabrati kartu u jednom smjeru ili povratnu kartu za Kolašin, Žabljak, Pljevlja... ili čak za ruralna sjeverna područja. Vozni red na busticket4.me pokazaće ruralna mjesta do kojih možete doći autobusom.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo vam polaske za sljedeće destinacije:

Podgorica – Pljevlja: https://busticket4.me/ MNE/1121-1193-132-0-0/0-1/Podgorica_-Pljevlja/

Podgorica – Kolašin: https://busticket4.me/MNE/1121-1175-132-0-0/0-1/Podgorica-Kolasin/

Podgorica – Žabljak: https://busticket4.me/MNE/1121-1195-132-0-0/0-1/Podgorica-Zabljak/

Beograd – Pljevlja: https://busticket4.me/MNE/1213-1193-132-0-0/0-1/Beograd-Pljevlja/

Beograd – Kolašin: https://busticket4.me/MNE/1213-1175-132-0-0/0-1/Beograd-Kolasin/

Beograd – Žabljak: https://busticket4.me/MNE/1213-1195-132-0-0/0-1/Beograd-Zabljak/

Herceg Novi – Kolašin: https://busticket4.me/MNE/1148-1175-132-0-0/0-1/Herceg_Novi-Kolasin/

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA