Alexa Certify

BLOG

DURMITORSKI PRSTEN

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/durmitorski-prsten-110708-750x250.png

DURMITORSKI PRSTEN

Turističke destinacije , 1 Komentara Feb 11, 2019

Prsten oko Durmitora je kružni put oko planine Durmitor, dužine 85 km preko platoa Tare i Pive. Prolazi se uz vrhove koji se uzdižu na visinu od više od 2.000 metara, preko visokih planinskih prevoja (Sedlo, Štuoc) i presijeca kanjon Sušica. Ovaj veličanstveni put će vas iznenaditi iznova i iznova, sa predivnim pogledima, netaknutom prirodom i autentičnim selima, gdje je način života gotovo nepromijenjen stotinama godina.

Ko god je imao priliku da bar jednom posjeti Durmitor složiće se da je to prelijepa planina. Ono što je izdvaja od drugih i daje joj prednost su 18 jezera koja se nalaze na prostoru ove planine.

Pošto se radi o prstenu, odakle god da pođeš, vratićeš se na početno mjesto. 

Durmitorski prsten spada u veoma živopisne ture, jer obuhvata širok dijapazon raznolikih pejzaža: duboke kanjone, najviše vrhove, pašnjake, katune, rijeke i male potoke, vožnju kroz šumu itd..

Žabljak – 1450 m.n.v., prva tačka našeg putovanja je gradić poznat kao crnogorska prestonica planinskog turizma. Put vas vodi kroz tunele koji su pravi primjer divlje ljepote. Potreban je sav mogući oprez i maksimalna pažnja. Tu možete da uživate u pogledu na Pivsko jezero i Plužine.

Momčilov grad – prva stanica na našem putu je vrh nekadašnjeg skijališta. Sjajan pogled na grad Žabljak i Durmitor.

Veliki Štuoc – prvi prevoj i najviša tačka na putovanju – odličan pogled na kanjon Tare, najdublji kanjon u Evropi i drugi najdublji na svijetu. Takođe, Veliki Štuoc je mjesto gdje je kanjon Tare najdublji (oko 1300 m).

Mala Crna Gora – zabačeno durmitorsko selo, smješteno na ivici kanjona Sušice. Uprkos nedostupnosti u toku zime, Mala Crna Gora je nastanjena tokom cijele godine.

Sušica – na zapadnom dijelu planine Durmitor leži kanjon rijeke Sušice, rijeke koja uglavnom teče pod zemljom. Na dnu kanjona postoji jedinstven fenomen – prekrasno jezero Sušica koje ima periodični karakter. U vrijeme kada se otapa snijeg sa okolnih planina, jezero se napuni vodom, a kasnije se suši i pretvara u nevjerojatnu slikovitu dolinu.

Trsa – još jedno selo na putovanju. Ovaj dio puta se svrstava u lagane dionice, blagi uspon i spust. Dolazak u Trsu gdje se nalaze nekoliko restorana, seoskih kafana i eko sela gdje se može prespavati. 

Prutaš (2400 m.n.v.) – jedan od najzanimljivijih vrhova u ovom području zbog svojih jedinstvenih vertikalnih stjenovitih ploča. Prutaš dominira svojom građom, jer izgleda kao da je satkan od mnošta pruteva.

Sedlo (1907 m.n.v.) – drugi planinski prevoj na našem putu, granica dviju velikih durmitorskih dolina (Dobri Do i Lomni Do).

Savin Kuk (2313 m.n.v.) – Nezaobilazno mjesto koje se mora vidjeti tokom posjete Durmitoru. Zimi je skijalište, a ljeti je moguće ići na panoramsku vožnju žičarom do vrha.

Žabljak – naše putovanje se završava na istom mjestu gdje je započeto.

Ako želite posjetiti ovo prelijepo mjesto, mi možemo organizirati putovanje za vas - rent a bus (iznajmi autobus)! Sve što treba da uradite je da nam pošaljete zahtjev putem e-maila na support@busticket4.me.

Komentari

Dzoni88

04.12.2018

Odličan tekst, svaka čast!

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA