Alexa Certify

BLOG

DVA ADUTA ULCINJA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/dva-aduta-ulcinja-113078-750x250.jpg

DVA ADUTA ULCINJA

Turističke destinacije , 0 Komentara Aug 15, 2023

 Ulcinj se na turističkoj karti Evrope već odavno visoko kotira kao odlično klimatsko ljetovaliste i zimovalište, s obzirom da se ovaj dio Crne Gore odlikuje veoma povoljnom klimom.

 Ljeta u Ulcinju su prijatna, i nijesu previse topla jer je zbog stalnog strujanja vazduha, u tom gradu veoma mali broj tropskih dana. 

Ulcinj se može pohvaliti sa 20 km plaza, od kojih su 15 km pješčane, maslinjacima od preko 80 hiljada stabala, izvorima visoko ocijenjene mineralne sumporne vode, i kao takav, predstavlja ogroman potencijal za razvoj svih vrsta turizma, ali i poljoprivrede kao bazične grane ekonomije.

Od mnogih bogomdanih aduta ovog kraja, za ovu priliku možemo izdvojiti dva: Ulcinjsku solanu i Adu Bojanu.

Za ljubitelje iskonskog zova prirode, Ulcinjska solana je prava preporuka. Prostrani, plitki i dobro osunčani bazeni podsjećaju na lagune tropskih mora, a okruženi su jedinstvenim, bujnim šumama tamarisa. Ova oaza poslednjih godina, prepoznata je u svijetu kao omiljeno mjesto za ljubitelje birdwatchinga – posmatranja ptica.

Milioni ptica na svojim godišnjim migracijama iz Afrike u Evropu, prelaze stotine kilometara u letu. Za odmor i obnovu energije tih nebeskih putnika, Ulcinjska solana se pokazala kao idealna. Ovo carstvo ptica nalazi se na oko 5 kilometara od centra grada.

 Solana je, u stvari, jedinstveni eko sistem površine oko 15 km² i pruža veoma dobre uslove za zimovanje i prehranu ptica. U toku zime na solani ih ima više od 20 hiljada. Ako ste pažljiv posmatrač, prepoznaćete osim šljukarica, koje su najbrojnije, i patke, čaplje, pelikane, kormorane, pa i ptice grabljivice. Ali, mnogi posjetioci ovog Parka prirode ustvrdiće da je, ipak, najljepši doživljaj posmatranje flamingosa, ptica koje su simbol Ulcinjske solane. Zanimljivo je da ove fascinantne ružičaste ptice ovdje žive tokom cijele godine, i prema zvaničnim proračunima ima ih oko dvije i po hiljade.

U svakom slučaju, ma koliko puta da je posjetite, doživjećete da u Solani pojedine vrste vidite prvi put.

 

Ada Bojana

Na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, nešto posle Ulcinja i naselja Štoj nalazi se ostrvo Ada Bojana, omiljena destinacija za pravi odmor svih onih koji čeznu da provedu kvalitetno vrijeme daleko od buke i gužve koje su tipične za mnoge mediteranske gradove i plaže.

Iako mnogi misle da se život ovdje odvija isključivo u toku ljeta, Ada je izvanredan izbor za odmor većim dijelom godine, od ranog proljeća do kasne jeseni. Ljeti je, naravno, Ada Bojana najljepša, ali nećete pogriješiti ni ako dođete u maju ili u oktobru da se regenerišete u ovom jedinstvenom ambijentu.

Miris borova i morske vode, povjetarac koji rashlađuje umiruju duh i blagotvorno djeluju na tijelo.

Na Adi Bojani postoji mogućnost da izaberete više različitih aktivnosti, a sportska ponuda je veoma bogata; i svako može naći nešto po svom ukusu.

Ne dolaze svi ovamo radi sunčanja, i odmora od brzine i gužve svakodnevnog života. Na ovom dijelu crnogorske obale Jadrana upravo su idealni uslovi za surfovanje na vjetru, i surferi iz cijelog svijeta dolaze na Adu Bojanu da bi uživali u svom omiljenom sportu. Adrenalin je zagarantovan i za ljubitelje sličnih ekstremnih sportova (kitesurfing i letenje zmajem).

Sve u svemu, bilo da tražite aktivan, dinamičan odmor ili pak želite da tokom cijelog dana uživate u ukusnoj hrani i izležavanju na suncu – ovo mjesto zadovoljiće potrebe i najzahtjevnijih turista.

Ukoliko namjeravate da posjetite Ulcinj, imajte na umu da „okusite“ i ove Ulcinjske adute. Nećete se pokajati.

Busticket4.me je agencija čija je djelatnost prodaja autobuska karta online, nudimo Vam direktne polaske za sljedeće destinacije:

Beograd – Ulcinj

Sarajevo – Ulcinj

Priština – Ulcinj

Podgorica – Ulcinj

Split - Ulcinj

Dubrovnik – Ulcinj

Vinkovci – Ulcinj

Banja Luka - Ulcinj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA