Alexa Certify

BLOG

Golubac - Misteriozni grad na ulazu u Đerdapsku klisuru

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/golubac-misteriozni-grad-na-ulazu-u-djerdapsku-klisuru-109379-750x250.jpg

Golubac - Misteriozni grad na ulazu u Đerdapsku klisuru

Turističke destinacije , 1 Komentara Sep 28, 2017

Golubac ili Golubački grad je srednjevjekovna tvrđava koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, četiri km nizvodno od današnjeg naselja. Smještena je na visokim liticama, na mjestu na kom se rijeka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubac je građen lepezasto i sastoji se od tri dijela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno deset kula i dvije velike kolske kapije. Kule su kasnije Turci ojačali otvorima za topove i dodavanjem još jedne kule oko 1480. godine. Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini spoljni zid šanca, a koji je vjerovatno bio pun vode jer je povezan sa Dunavom koji ga je punio. Grad je teškim lancem povezan sa stenom Babakaj (koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je u potpunosti kontrolisao kako drumski, tako i riječni saobraćaj kroz Đerdapsku Klisuru.

Golubac se prvi put pominje u ugarskim izvorima datiranim u 1335, 1337, odnosno 1342. godinu. Ne zna se kada i ko ga je podigao, ali je njegovu osnovu tj. Gornji grad podigao srpski odnosno pravoslavni velikaš o čemu svjedoči i pravoslavna kapelica u sastavu četvrte kule.

Ulazna kapija tvrđave predstavlja i glavni ulazni punkt u nacionalni park za zapadne strane, a istočno od bedema tvrđave se nalazi strogi prirodni rezervat Golubački grad. Srednjevjekovni Golubac nastao je na ostacima starijeg rimskog utvređenja, što je posljedica toga da su srednjevjekovni graditelji prepoznali dobar strategijski položaj, te su iskoristili osnove starijih utvrđenja za izgradnju novih tvrđava.

Neposredno poslije Prvog svjetskog rata kroz stijenu, na kojoj se tvrđava nalazi, probijen je magistralni put koji prolazi kroz tvrđavu, koristeći obije kolske kapije u utvrđenju. Ovaj put je najkraća veza Srbije sa istočnim djelovima Balkanskog poluostrva, tako da se neretko kroz tvrđavu provlače šleperi koji jedva da mogu da prođu kroz kapije.

Izgradnjom HE na Dunavu, njegov nivo kod Golupca se podigao, tako da su najniži djelovi grada potopljeni. U godinama velikih suša ili kada zbog poplavnog talasa HE ispuste veću količinu vode, moguće ja uploviti stojećki na čamcu u zgradu u zadnjem gradu, dok se pri normalnom vodostaju čamac jedva provuče kroz lučne ostatke zgrade. Potopljeni djelovi zidina, zajedno sa desetom kulom, pružaju sjajne mogućnosti pasioniranim ljubiteljima pecanja, kojih ima u najnižim djelovima tvrđave.

Danas je Golubačka tvrđava zapuštena, unutrašnji drveni prilazi kulama su truli i opasni, pa je posmatranje tvrđave bezbjedno samo sa spoljne strane, a ulaz u tvrđavu, iako je moguć penjanjem uz zidine, nije preporučljiv iz bezbjedonosnih razloga. Iako zapušten, Golubac je vrlo posjećen, što zbog činjenice da kroz njega prolazi magistralni put, te i zbog toga što se nalazi blizu Lepenskog Vira, tako da ta dva lokaliteta tvore zajedničku turističku cjelinu. Napori, koje opština Golubac ulaže u ovo utvrđenje su usmereni ka afirmaciji značaja Golubačke tvrđave na turističkoj karti zemlje, pa i Evrope.

Zbog istorijskog značaja i izuzetne arhitektonske vrijednosti, Golubačka tvrđava je proglašena za spomenik od izuzetnog značaja 1979. godine.

Kako doći autobusom:

Beograd - Golubac

Požarevac - Golubac

Donji Milanovac - Golubac

Kladovo - Golubac

Komentari

Katarina

28.09.2017

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA