Alexa Certify

BLOG

Herceg Novi

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/herceg-novi-240-750x250.jpg

Herceg Novi

Turističke destinacije , 0 Komentara Apr 16, 2021

  • Herceg Novi, grad sa specifičnom mikroklimom i više od 200 sunčanih dana godišnje, postaje jedna od najposjećenijih turističkih destinacija Crne Gore.
  • Smješten na ulazu u jedan od najljepših svjetskih zaliva Boku Kotorsku i podno planine Orjen Herceg Novi turistima nudi bogato spomeničko nasljeđe, manastire i crkve, brojna utvrđenja poput Španjole, Kanli Kule, Sat Kule i nadaleko poznata stepeništa, po kojima je i dobio nadimak „Grad od skalina“.
  • Istorija
  • Prvo ime Herceg Novog je bilo Sveti Stefan, kada je i osnovan 1382. godine u sastavu Kraljevine Bosne za vrijeme vladavine kralja Tvrtka Prvog Kotromaniću. Tvrtkova želja je bila da Kraljevina Bosna dobije sopstvenu luku kako bi bila trgovinski nezavisan od Dubrovnika. Dubrovčani su stoga blokirali grad i primorali Tvrtka da prizna njihov monopol nad trgovinom soli. Poslije Tvrtkove smrti, vojvoda Sandalj Hranić Kosača je zadobio naselje.
  • Svoje današnje ime, Herceg Novi, dobio je u vrijeme vladavine Sandaljevog sestrića, hercega od Svetoga Save Stefana Vukčića Kosače, kada je doživio i najveći procvat i razvoj. Turci ga osvajaju 1482. godine i vladaju njime dva vijeka, sve do 1687. godine.
  • Nakon toga na njegovom tlu smjenjuju se razni narodi i civilizacije, ostavljajući duboke tragove na istoriju, kulturu i ukupan razvoj ovoga kraja. Nakon Turaka grad osvajaju Mlečani, koji vladaju sve do propasti Mletačke republike 1797. godine. Od tada dolazi do čestih promjena uprave u Herceg Novom.
  • Šta posjetiti
  • Plava špilja - Plava špilja je jedna od najatraktivnijih pećina na poluostrvu Luštica. Naziv je dobila po neobično modro plavoj boji koja nastaje refleksijom sunčevih zraka tokom vedrih dana. Pećina je atraktivna kako za ronioce tako i za ostale turiste, a u nju se može ući kroz dva ulaza: Jedan veoma širok, ali i nizak, dok je drugi suprotan - uzan a veoma visok. Do Plave špilje moguće je doći samo brodićem.
  • Mamula - Ostrvo Mamula ime je dobilo po austrijskom generalu Lazaru Mamuli, koji ga je utvrdio sredinom 19. vijeka, a na pomorskim kartama se uglavnom koristi naziv Lastavica. Nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaliv i od Herceg Novog je udaljeno svega 3,4 nm. Tokom oba svjetska rata na Mamuli se nalazio zatvor i kao znak sjećanja na taj period postavljena je spomen ploča.
  • Manastir Savina - Manastir Savina sastoji se od tri crkve: Dvije posvijećene Uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom i crkve Sv. Save. Na samo dva kilometra istočno od Herceg-Novog manastir Savina je smješten u prepoznatljiv ambijent mediteranske vegetacije. U arhitektonskom smislu, manastir je mješavina stilova; Od vizantijskog preko romano-grčkog do baroknog. Među vrijednim eksponatima u manastirskoj riznici su kristalni krst Sv. Save iz 13. vijeka, zatim srebrna petohljebnica, kivot Manastira Tvrdoš i portret ruskog cara Petra Velikog.
  • Kanli-kula - Na krajnjoj sjevernoj tački starog hercegnovskog grada smještena je turska tvrđava poznata pod imenom „Kanli-kula“, što u prevodu sa turskog jezika znači „krvava kula“. Podignuta na čvrstoj krečnjačkoj stijeni, na oko 85 m nad morem veličinom i položajem dominira gradom. Unutar njenih zidina godinama se tradicionalno održavaju ljetnji filmski i muzički festivali.
  • Španjola - Tvrđava koja ime nosi po Špancima iznenađujuće je počela da se gradi za vrijeme turske vladavine nad Herceg Novim u 15. vijeku. Španci su je obnovili i dograđivali, kao i neke druge gradske tvrđave, tokom svoje jednogodišnje vladavine i dali joj današnji naziv.
  • Forte Mare - Tvrđava Forte Mare jedna je od najstarijih građevina grada. Danas je sačuvan samo jedan dio odbrambenog zida iz najstarijeg, bosanskog perioda. Forte Mare predstavlja začetak srednjovjekovnog grada koji je osnovao bosanski kralj Tvrtko Prvi oko 1382. godine, a oko koga se u vrijeme Stefana Vukčića Kosače formirao grad i utvrđenje. Sredinom 16. vijeka tvrđava se pominje kao „Jaka Kula“ i kao „Kula Abaspaše“. Početkom 18. vijeka rekonstruisali su je Mlečani i od tada ima današnji naziv, kada postaje jedan od najznačajnijih fortifikacijskih punktova grada.
  • Kulturne manifestacije
  • Hrceg Novi je poznat po izrazito bogatom kulturnom programu koji u ljetnjim mjesecima obuhvata prije svega tradicionalni filmski i muzički festival. Naravno, manifestacije se značajnim djelom organizuju i ostalih mjeseci, što doprinosi da grad „živi“ tokom čitave godine.
  • Praznik mimoze - Jedna od najznačajnijih manifestacija ne samo u Herceg Novom već i u čitavoj Crnoj Gori jeste „Praznik mimoze“. Festival traje tokom cijelog februara, a prvi put je organizovan 1969. godine. Utemeljen na osnovama tradicije karnevalske svječanosti, nekada tipičnih za ove krajeve, Festivalu poseban začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke i pleh muzika. U okviru „Praznika mimoze“ organizuje se veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija, među kojima se možda najviše ističe likovna manifestacija „Hercegnovski zimski salon“.
  • Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) - U aprilu se u gradu održava pozorišni festival koji je nekada okupljao isključivo amaterska pozorišta iz Crne Gore i regiona. Ipak, popularizacijom HAPS-a, posljednjih godina preovlađuju profesionalna pozorišta.
  • Hercegnovski filmski festival - Herceg Novi, grad koji je još 1919. godine imao prvi bioskom, filmskoj umjetnosti podario je ne samo najznačajniji Festival na ovim prostorima već i  poznate filmske stvaraoce - pionire, Antona Lukatelija, Steva Lepetića, Aleksandra Sekulovića, Sima Čolovića, do danas u Holivudu aktuelnog i poznatog kamermana Bojana Bazelija. Osnovan 1987. godine „Hercegnovski filmski festival“ održava se u prvoj dekadi avgusta, na jedinstvenoj sceni ljetnje pozornice „Kanli kula“.
  • Sunčane skale - Zabavno-muzički festival „Sunčane skale“ uz domaće, kroz tri festivalske večeri  („Prinčeve nagrade“, „Veče novih zvijezda“ i „Pjesma ljeta“) okuplja i inostrane muzičke zvijezde. Održava se u julu i traje tri dana. Pored „Skala“ u Herceg Novom se od 2004. godine održava i festival dječje zabavne muzike „Male skale“.
  • Guitar Art summer fest - Ovaj festival predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svakog ljeta okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i vodećih svjetskih gitarista. Istovremeno, tokom sedam radnih dana i kroz raznovrsne slobodne aktivnosti, prvi put u Crnoj Gori ostvaruje se ponuda i koncept radnog ljetovanja. „Guitar Art summer fest“ održava se sredinom avgusta.
  • Trg od knjige – Ovaj međunarodni sajam knjiga prvobitno se organizovao pod imenom „Otvorena knjiga“ u parku ispred Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu. Posljednjih godina pod nazivom „Trg od knjige“ festival se organizuje u Starom gradu na Belavisti. Održava se tokom jula mjeseca.
  • Do Herceg Novog je moguće doći autobusom iz skoro svih većih gradova sa prostora bivše Jugoslavije (Budve, Podgorice, Banja Luke, Trebinja, Međugorja, Dubrovnika, Beograda, Novog Sada itd.) a na 35 kilometara od grada nalazi se najznačajniji hrvatski aerodrom Ćilipi (Dubrovnik). U blizini grada, na nepunih 25 kilometara nalazi se još jedna zračna luka, u pitanju je aerodrom Tivat.
  • Autobuska stanica Herceg Novi nalazi se nekoliko stotina metara od Kanli-kule (starog grada). Stanica je u vlasništvu privatnog preduzeća Vektra iz Podgorice.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA