Alexa Certify

BLOG

LJUBLJANA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/ljubljana-111111-750x250.jpg

LJUBLJANA

Turističke destinacije , 0 Komentara velj 13, 2019

Ljubljana je glavni i najveći grad Slovenije. Gradska opština Ljubljana jedna je od 11 gradskih opština u zemlji.

Grad leži na rijeci Ljubljanici, približno 10 km od uliva u Savu. Istoričari se ne slažu o izvoru imena Ljubljana. Po mišljenju nekih, izvor treba tražiti u riječi ljubljena, drugi smatraju da je u pitanju staro božanstvo Laburus, treći tvrde da je riječ došla iz latinskog izraza za rijeku koja poplavljuje, aluviana. Neki pak misle da potiče od njemačkog Laubach – mlačni potok.
Ako želite da posjetite grad, koji po izgledu i arhitekturu liči na 
Beograd, daćemo Vam nekoliko predloga šta da posjetite:

Zmajski most 
Je prvi ljubljanski armirano-betonski most i u tom periodu najveći ovog tipa u Evropi. Na njegova četiri kraja postavljena su četiri zmaja raširenih krila. 

Mesarski most
Specifičan je po dvije stvari: okačenim ljubavnim katancima na njegove obije ograde i nekoliko skulptura koje poseduje (Skulpture Satira, Prometeja, Adama i Eve).


Tivoli park
U Ljubljani se nalazi približno 30 hektara parkova. Najveći dio te površine zauzima park Tivoli s površinom od 17,5 ha, ostalu površinu dijeli 28 manjih parkova. Na njegovoj površini, sagrađen je i Tivoli dvorac, a ispred njega, na širokoj stazi izložene su fotografije sa motivima iz cijelog grada.

Ljubljanski dvorac
Moćni srednjovjekovni dvorac, simbol slovenačke prijestojnice, zanimljiva turistička atrakcija, odlično šetalište. Pogledajte kratak opis tog mjesta:

Prešernov trg
Trg je dobio svoje današnje ime, Prešernov trg, 10. oktobra 1905. godine, kada je na njemu postavljen bronzani spomenik Francu Prešernu.


Tromostovje
Je set tri mosta na Prešernovom trgu u centru Ljubljane na rijeci Ljubljanici. Dva mosta su namijenjena pješacima a jedan je bio namijenjen vozilima. Povezuje Prešernov trg i Stritarjevu ulicu.


Kupite kartu, i posjetite ovaj fantastičan grad:

Polasci za Ljubljanu
BEOGRAD - LJUBLJANA
NOVI SAD - LJUBLJANA
SARAJEVO - LJUBLJANA
RUMA - LJUBLJANA 
SREMSKA MITROVICA - LJUBLJANA
ŠID - LJUBLJANA 

Busticket4.me uvijek sa Vama!

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA