Alexa Certify

BLOG

Maribor – priroda u gradu

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/maribor-priroda-u-gradu-112908-750x250.jpg

Maribor – priroda u gradu

Razno , 0 Komentara Feb 25, 2023

Sagrađen duž rijeke Drave, okružen šumama planinskog masiva Pohorja, zelenilom Dravskog polja, Maribor je raj za ljubitelje prirode.

Po veličini je drugi grad u Sloveniji, što ga čini jednim od rijetkih većih gradova u kojem se može aktivno istraživati priroda i uživati u miru i zelenilu.

U korjenu svog imena, Maribor znači utvrđenje. Zbog dobre lociranosti, nekada je smatran važnim trgovačkim centrom. Maribor se u istorijskim spisima pominje još 1164. godine prije Hrista, gdje se navodi da je teritorija ovog modernog grada bila naseljena i u praistoriji. Vinova loza koja se prostire kroz stari dio grada, uz Dravu, upisana je u Knjigu Ginisovih rekorda, kao najstarija na svijetu – procjenjuje se da broji preko 400 godina. 

Maribor je grad koji se može obići za dan. Stoga je lijepa destinacija za jednodnevni izlet. Autobus je odlično sredstvo prevoza za jednodnevne izlete, a red vožnje možete uvijek provjeriti na sajtu https://busticket4.me/. Autobuska karta Vam stiže na email adresu.

Poznat je po ljekovitim vodama i brojnim spa centrima, koji su postali standardni dio itinerara onih koji mu dođu u posjetu. A za posjetiti je mnogo toga - ski staza mariborskog Pohorja, koja prolazi gotovo kroz centar grada; Mariborski zamak za koji važi da se nije mijenjao od 15. vijeka; mariborska katedrala Stolna župnija i Franjevačka katedrala koje su najzastupljenije građevine na razglednicama ovog grada. 

Naravno, posjetićete i glavni gradski trg na kome se nalazi spomenik Kužno Znamenje i zgradu stare skupštine grada, Rotovž. A tu su i tri kule koje su služile kao dio utvrđenja starog grada iz 14, 15. i 16. vijeka - Jevrejska, Crna i kula Osude na kojoj su u srednjem vijeku osuđivane vještice. 

Kao i svaki grad čiji centar krasi rijeka, i Maribor se hvali lijepim mostovima. Rijeku Dravu možete preći preko Starog mosta, Titovog mosta i Željezničkog mosta.

Autobuska stanica Maribor građevina je izuzetne ljepote. Svečano je otvorena 1989. godine i prepoznata kao jedna od modernijih i ljepših u Evropi. Osim gradskih i međugradskih čestih linija, gotovo da nema države u Evropi u koju se iz Maribora ne može stići autobusom. 

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Mariboru iz sljedećih gradova:

Zagreb – Maribor: https://busticket4.me/MNE/1371-2055-132-0-0/0-1/Zagreb-Maribor/

Sarajevo – Maribor: https://busticket4.me/MNE/1309-2055-132-0-0/0-1/Sarajevo-Maribor/ 

Banja Luka - Maribor: https://busticket4.me/MNE/1283-2055-132-0-0/0-1/Banja_Luka-Maribor/  

Podgorica - Maribor: https://busticket4.me/MNE/1121-2055-132-0-0/0-1/Podgorica-Maribor/  

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA