Alexa Certify

BLOG

Milano

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/milano-24607-750x250.jpg

Milano

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 21, 2016

Milano su osnovali Kelti pod nazivom Mediolanum, a svoj najveći kulturni procvat doživio je za vrijeme vladavine porodice Viskonti i Sforca, dok ga je početkom XIX vijeka Napoleon proglasio glavnim gradom Kraljevstva Italije.

Danas je Milano drugi grad po veličini u Italiji i glavni grad regije Lombardija. Naseljava ga oko 1, 3 miliona stanovnika, dok je njegovo gradsko područje peto po redu najveće u Evropskoj uniji. U ovom gradu živi visok procenat stranih državljana, što ga čini pravim kosmopolitskim centrom. Osim što je jedan od najvećih evropskih transportnih i industrijskih centara, takođe je jedan od najznačajnijih poslovnih i finansijskih središta Evropske unije. Takođe, shodno svom bogatom kulturno – istorijskom nasleđu, naročito iz epohe romantizma, ima ogroman značaj za svjetsku književnost i umjetnost.

Kao grad jedinstvene arhitekture, umjetnosti, mode i sporta turistička ponuda Milana je skoro pa nevjerovatna, usled čega je jedna od najposjećenijih svjetskih metropola. Većina glavnih turističkih obilježja smještena su u samom centru grada, usled čega se za relativno kratak period mogu obići najznačajnija zdanja.

Glavna obilježja grada su gotska katedrala „Duomo“, opera „Milanska skala“, zamak „Sforca“, Crkva Santa Marija dela Gracija, Galerija „Di Brera“,  Trijumfalni luk, Nacionalni muzej nauke, Muzej oslobođenja i Nacionalna biblioteka. Takođe, u Milanu se nalazi desetak sakralnih objekata koji potiču iz srednjeg vijeka.

Duomo

Milanska katedrala predstavlja sjedište milanske arhiepiskopije, poznata po tome što je druga po veličini gotička katedrala na svijetu. Takođe, druga je crkva po veličini u Italiji, nakon Crkve Svetog Petra u Rimu i predstavlja glavni simbol grada. Okružena je sa 3 500 statua, a sa njenog vrha prostire se panorama cijelog grada. Iako je proces njene izgradnje otpočeo još u XIV vijeku, nije u potpunosti dovršena.

Milanska skala

Jedna od najčuvenijih operskih kuća širom svijeta nalazi se u ovom gradu, izgrađena u neoklasičnom stilu. Smještena je na Trgu La Skala, a dobila je ime po staroj Crkvi Santa Marija dela Skala na čijem je mjestu podignuta tokom druge polovine XVIII vijeka. Ovaj grad je i rodno mjesto jednog od najpoznatijih i najvećih operskih kompozitora u istoriji muzike – Đuzepea Verdija.

Crkva Santa Marija dela Gracija

Ovaj sakralni objekat je pod zaštitom UNESKO-a, čuven po tome što se unutar njegovih zidina nalazi jedno od najpoznatijih djela u istoriji umjetnosti, mural Leonarda da Vinčija - „Tajna večera“. Izgrađena je po nalogu milanskog vojvode Frančeska I Sforce, čija je želja bila da mu ovo zdanje bude porodična kapela i mauzolej.

Zamak Sforca

Datira iz XIV vijeka i nekada je bio službena rezidencija milanskih vojvoda. Predstavlja jednu od najvećih tvrđava u Evropi u okviru koje se danas nalaze muzej i galerija koji predstavljaju spomenik kralju Umbertu I.  U njemu se nalazi Mikelanđelova poslednja skulputra, i obuhvata Muzej drevnih umjetnosti, Muzej namještaja, Muzej muzičkih instrumenata i kolekcije primijenjene umjetnosti, kao i Arheološki muzej.

Osim po kulturno – istorijskim znamenitostima, ovaj grad je ekvivalentno poznat kao jedno od centralnih svjetskih središta mode i dizajna, čija je Ulica Montenapoleone i Galerija Viktora Emanuela jedna od najstarijih trgovačkih destinacija u svijetu. Ovdje se, dva puta godišnje, održava Milano fashion week.

Milano je jedan od glavnih evropskih centara za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu. Ovdje se nalazi stadion „Đuzepe Meaca“, poznatiji kao „San Siro“, na kojem se igra čuveni Milanski derbi u čast statue Djevice Marije. Domaćini stadiona su dva velika rivala – „Milan“ i „Inter“. Drugi je najveći stadion u Evropi, nakon stadiona „Kamp Nou“ u Barseloni. Sagrađen je 1934. godine, uoči Svjetskog prvenstva održanog u ovom gradu, a zahvaljujući njegovom statusu od pet zvjezdica na njemu se može igrati finale Lige šampiona.

Za hedoniste, ovaj grad takođe predstavlja pravu riznicu za uživanje u jedinstvenim kulinarskim specijalitetima, uz nezaobilazni doručak koji je za Milaneze dio tradicije – kapućino i brioš.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Milana

Milano - Ljubljana

Milano - Zagreb

Milano - Padova

Milano - Verona

Milano - Breša

Milano - Cirih

Milano - Vičenca

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA