Alexa Certify

blog

Nacionalni park Biogradska gora

Nacionalni park Biogradska gora

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/nacionalni-park-biogradska-gora-109255-750x250.jpg

Turističke destinacije Komentara: 0 starstarstar Sep 06, 2017

Nacionalni park Biogradska gora osnovan je 1952. godine. Smješten na prostoru sjevero-istočne Crne Gore, između rijeka Tare i Lima, u središnjem djelu planine Bjelasice, zahvata površinu od 5.650 hektara.

Njegova zaštita datira još od 1878. godine, kada je ova teritorija postala Knjažev zabran, poklon ondašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli. Pejzaž je izuzetno pitom, sa dominantnom zelenom bojom usljed prostranstava jedinstvenih šumskih ekosistema, koje smjenjuju živopisni krajolici sa livadskom vegetacijom.

Glacijalni oblici reljefa kao što su vrhovi visoki 2000 metara (Crna glava - 2.139) i glečerski valovi i cirkovi, sa više glečerskih jezera, daju predjelu neponovljivu ljepotu.

Najznačajnija prirodna vrijednost nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1600 hektara i jedna je od posljednjih triju prašuma u Evropi. Ima karakter strogo zastićenog rezervara.

U srcu prašume smješteno je prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području nacionalnog parka.

Znamenitosti prašumskog rezervata, ostale prirodne vrijednosti i pejzažne ljepote nacionalnog parka kandiduju ovo područje za uključenje u Svjetsku prirodnu baštinu i međunarodni ekološki program „Čovjek i biosfera“.

Istorija je na ovim prostorima ostavila duboke tragove. Kulturno-istorijska nasljeđa nacionalnog parka čine arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, narodno graditeljstvo. Brojni autohtoni objekti narodne arhitekture u selima i katunima, kuće, brvnare, kule, vodenice, rasuti su po obodu prašumskog rezervata planine Bjelasice.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA