Alexa Certify

BLOG

Najljepše plaže Splita

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/najljepse-plaze-splita-112992-750x250.jpg

Najljepše plaže Splita

Turističke destinacije , 0 Komentara May 12, 2023

Split je jedinstven po mnogo čemu – ljubavi koju mu njegovi stanovnici iskazuju, pjesmama kojima je opjevan, bilom bojom kojom slavi pobjede, vjekovnim kulturnim nasljeđem. Brojni su razlozi zbog kojih turisti biraju da ga posjete, a među njima je svakako i dostupnost plaža čija je morska voda čista kao na ostrvima – čak iako se nalaze u samom centru grada koji naseljava više od 200 hiljada stanovnika.

Kupačima je gotovo cijela obala Splita na raspolaganju za uživanje u plivanju i ronjenju. Štaviše, plaže su raznolike, pa se može birati između pješčanih, šljunkovitih, kamenitih, posjećenih ili skrivenih.

Kako biste stigli do Splita, konsultujte portal busticket4.me i red vožnje autobusa za Split.  Spremite se za ljetnji ugođaj plivanja i picigina i ne propustite da posjetite plaže o kojima pišemo.

Plaža Trstenik smještena je u istočnom dijelu Splita. Nalazi se između plaža Žnjan i Bačvice. Ljepota splitske obale sastoji se i u tome što je većina plaža međusobno povezana, pa je i Trstenik sa Bačvicama povezana lijepom pješačkom stazom. Do plaže se može stići i gradskim autobusom.

Ova plaža se nalazi u centru grada, ali kako nije od onih koje su najprostranije, ne nalazi se ni na popisu najposjećenijih. Dužina njene obale je 400 metara, ulaz u vodu je gladak, dubina mora se postepeno povećava, a sama voda je bistra kao suza. Ipak, treba biti oprezan jer ova šljunkovita plaža u vodi ima mnogo ježeva i krupnijeg kamenja, pa stopala mogu da "stradaju". 

Plaža Trstenik, izvor fotografije: rezerviraj.hr

PLaža Trstenik, izvor fotografije: rezerviraj.hr

Bačvice je naziv gradskog naselja u središnjem dijelu Splita, iako posjetioci grada taj toponim više vezuju za istoimenu plažu. Specifičnosti Bačvica su brojne – nalazi se nadomak centra grada, voda je male dubine više desetina metara od obale, a plaža je i sjedište Svjetskog prvenstva u piciginu koje se održava jednom godišnje. Istraživanja ukazuju na to da je hrvatski tim redovni favorit takmičenja i najčešći pobjednik prvenstva.

Picigin je nadaleko poznata igra loptom, karakteristična za splitske pješčane plaže, koja se igra u svako godišnje doba. Našla se na spisku UNESCO zaštićene nematerijalne baštine, a cilj igre je što duže dodavanje lopte bez dodirivanje morske ili pješčane površine - nalik odbojci, s tim što je lopta značajno manja. 

Plaža Kaštelat smještena je ispod brda Marjan, dva kilometra udaljena od centra Splita. Do plaže možete doći automobilom, autobusom, biciklom, ali možete se odlučiti i da pješačite tim prije što je staza za pješake uz obalu i pruža izuzetan ugođaj. Sama plaža prekrivena je sitnim šljunkom, voda je čista, mirna, nerijetko tirkizne boje. Zbog takvih karakteristika, česti su ježevi unutar mora, te budite oprezni.

Besplatan je ulaz na plažu, upotreba tuš kabina i svlačionica, a moguće je iznajmiti suncobrane i ležaljke, čamce i kajake. Dio plaže je moguće koristiti u pratnji kućnih ljubamaca. Na plaži se nalazi restoran koji nudi domaća jela i poslastice, a večeri su obično rezervisane za žurke do ranih jutarnjih sati. 

Plaža Bene, Marjan; Izvor fotografije: rezerviraj.hr 

Plaža Bene, odnosno Marjan, nosi dva naziva i nalazi se u središnjem dijelu park šume brda koje se nalazi nad gradom – Marjan. Plaža je raznolika po pitanju površine obalnog dijela – dijelom je stjenovita, dijelom pješčana. Brojni su sadržaji kojima raspolaže – teniski i tereni za mali fudbal, zabavni park za djecu, restoran, bar, kabine za presvlačenje, tuševi, toaleti i pijaća voda. Osobe s invaliditetom imaju olakšan pristup obali. Plaža je namijenjena ljudima koji cijene mir i uživanje u hladu prirode.

Žnjan je najprostranije spllitska plaža. Okuplja sve generacije Splićana i gostiju, jer je šljunkovita, dugačka nekoliko kilometara i raspolaže besplatnim prostorom za parking automobila. Posebno je popularna kod mlađe populacije, zbog brojnih novootvorenih plažnih barova koji rade do kasno u noć.

Kao agencija čija je djelatnost prodaja autobuska karta online, nudimo Vam polaske za sljedeće destinacije:

Zagreb – Split - https://busticket4.me/MNE/1371-1349-132-0-0/0-1/Zagreb-Split/

Dubrovnik – Split - https://busticket4.me/MNE/1346-1349-132-0-0/0-1/Dubrovnik_-Split/

Ulcinj – Split - https://busticket4.me/MNE/1167-1349-132-0-0/0-1/Ulcinj-Split/

Beograd – Split - https://busticket4.me/MNE/1213-1349-132-0-0/0-1/Beograd-Split/

Podgorica – Split https://busticket4.me/MNE/1121-1349-132-0-0/0-1/Podgorica-Split/

Sarajevo – Split https://busticket4.me/MNE/1309-1349-132-0-0/0-1/Sarajevo-Split/

Zadar – Split https://busticket4.me/MNE/1351-1349-132-0-0/0-1/Zadar-Split/

Tuzla – Split https://busticket4.me/MNE/2089-1349-132-0-0/0-1/Tuzla-Split/

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA