Alexa Certify

BLOG

Padova i njenih 78 slavnih građana

/db_assets/images/blog_cover/padova-i-njenih-78-slavnih-gradjana-98397-750x250.jpg

Padova i njenih 78 slavnih građana

Turističke destinacije , 3 Komentara

Nov 09, 2016

Padova je treći najveći grad u pokrajini Veneto (nakon Venecije i Verone) i upravno središte istoimenog okruga. Padova ima veoma dobro očuvano staro gradsko jezgro, sa nizom crkava i palata, koje je stoga pod zaštitom UNESKO-a, ali je na turističkom polju ostala donekle u sjenci obližnje, veće i turistički važnije Venecije.

Padova se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Italije. Od Rima je udaljena 550 km sjeverno, a od sjedišta pokrajine, Venecije, 40 km zapadno.

Grad je slikovito mjesto sa gustom mrežom ulica koje se arkadama otvaraju u velike gradske trgove sa mnogim mostovima. Glavni gradski trg Prato della Valle je 90,000 m2 prostrani eliptični trg u čijem središtu je vrt sa 78 skulptura slavnih građana Padove.

U Padovi se nalazi i poznata bazilika svetog Antuna (podignuta 1310. godine u slavu Svetog Antuna Padovanskog) izgrađena u obliku latinskog krsta i podijeljena na tri lađe sa širokom i kratkom poprečnom lađom. U ukrašenoj unutrašnjosti bazilike ističe se velika freska Petra Aninjonija koja predstavlja Svetog Antuna na orahu u trenutku propovijedanja.

Ispred bazilike nalazi se fantastična konjanička skulptura mletačkog generala Gatamelate, koju je uradio Donatelo 1453. godine i smatra se prvom bronzanom konjaničkom skulpturom nakon antike.

Na trgu Piazza dei Signori nalazi se više znamenitih građevina: loža Gran Guardia, Kapetanska palata mletačkih upravitelja (Palazzo del Capitanio), Mikelanđelova renesansna katedrala i romanička krstionica.

Padova je takođe poznata po svom Univerzitetu osnovanom 1222. godine, na kojem je 1678. diplomirala prva žena u Evropi, Elena Lukrecija Kornaro Piskopija.

U sklopu Univerziteta nalazi se i najstariji botanički vrt u Evropi (otvoren 1545. godine), a od 1997. unešen je na UNESCO-v spisak mjesta svjetske baštine. Osnovan je kao vrt biljaka potrebnih medicinskom fakultetu i još uvijek posjeduje važnu kolekciju rijetkih biljaka.

Komentari

ivan

09.11.2016

Anika

09.11.2016

Donald

09.11.2016

Napišite komentar

 

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA