Alexa Certify

BLOG

Peć

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/pec-324-750x250.jpg

Peć

Turističke destinacije , 1 Komentara Mar 21, 2016

Opština Peć prostire se na području sjeverozapadnog dijela Metohije, zauzimajući površinu od 602 km2. Grad Peć je sjedište opštine i naseljava ga približno 170 hiljada stanovnika. U istorijskim zapisima pominje se prvi put početkom XIII vijeka i smatra se da su ga osnovali Iliri.  Današnji naziv Peć dobio je u XIII vijeku, a tokom svoje duge istorije promijenio je više naziva: Pescijum (u rimskom periodu), Siparantum (Ptolomej), Pentza (istoričar Prokopije) i Ždrelnik (u XII vijeku).

Kao grad koji predstavlja staro crkveno sjedište odlikuje se značajnim kulturno-istorijskim znamenitostima od kojih je daleko najpoznatiji i najznačajniji manastirski kompleks Pećke patrijaršije, zatim Stara tržnica, Hadži–begov hamam, kao i dva sakralna objekta u njenoj okolini; Manastir Visoki Dečani i Manastir Svetog Preobraženja.

Ovaj grad bio je sjedište Srpske pravoslavne crkve, inicijalno arhiepiskopije a kasnije i patrijaršije, nakon proglašenja Srpskog carstva. Kao autokefalna crkva postojala je u periodu između 1346. i 1463. godine i u periodu od 1557. do 1766. godine. Sadašnja Srpska pravoslavna crkva predstavlja obnovljenu patrijaršiju čije je sjedište vjekovima bilo u Manastiru Pećke patrijaršije, smještenom na samom ulazu u Rugovsku klisuru, pokraj Pećke Bistrice. Patrijaršija je još od njegovog postanka okupljala najistaknutije teologe, umjetnike, pisce koji su na ovom mjestu ostavili neizbrisiv trag zahvaljujući kome ovo staro sjedište crkve ima veoma bogatu riznicu. U okviru ovog manastira nalazi se Šam–dud, spomenik prirode star oko 750 godina kao i mošti Svetog Jevstatija i patrijarha srpskog Spiridona. Pećka patrijaršija predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika srpske istorije i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a od 2006. godine. 

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Smješten je u blizini Peći i pod zaštitom je UNESCO-a. Njegova izgradnja započela je 1327. godine, a živopis je završen oko 1350. godine. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem i Hristu Pantokratoru. Dečanska crkva Hrista Pantokratora spada među najgrandioznije građevine srednjovekovne Srbije. Ona oslikava harmonično prožimanje elemenata zapadnog i istočnog stila, sa elementima tradicionalne srpske umjetnosti.

U naselju Budisavci, na udaljenosti od 17 km od grada nalazi se manastir Svetog Preobraženja. Datira iz XIV vijeka a iz njegove riznice je u Narodni muzej u Beogradu prenesena ikona Preobraženja Gospodnjeg.

Do Peći je moguće doći iz nekoliko crnogorskih gradova (Bara, Berana, Podgorice, Rožaja i Ulcinja), kao i svih većih gradova iz Srbije i sa Kosova.

Komentari

Traveler

29.02.2016

Ne treba puno para za obići Balkan, a ima se šta vidjeti, hvala na idejama

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA