Alexa Certify

BLOG

Prolom Banja - Najlekovitije mesto u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/prolom-banja-najlekovitije-mesto-u-srbiji-112205-750x250.jpg

Prolom Banja - Najlekovitije mesto u Srbiji

Turističke destinacije , 0 Komentara Jan 26, 2021

Prolom Banja je naselje u Srbiji u opštini Kuršumlija u Topličkom okrugu poznato po lekovitim izvorima. Nalazi se na jugu Srbije na putu Niš — Podujevo – Priština, 85km od Niša i 23,1 km jugoistočno od Kuršumlije, na severozapadnim obroncima planine Radan, 668m nadmorske visine.

Klima je umereno kontinentalna sa osobinama subalpske. Leta su umereno topla sa manje padavina i svežim noćima. Zime su duge i hladne sa dosta snega.

Banja je poznata ne samo kao lečilište već i kao mesto za: rehabilitaciju, rekreaciju, odmor i kongresni turizam. Posle Prvog svetskog rata počinje ozbiljnije korišćenje toplih izvora. Prolom i osobine lekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2000 posetilaca godišnje. Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i lečenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije. Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležaja. Već 1976. godine se dograđuje depandans sa još 128 ležaja. Godine 1982. hotel je proširen i dograđen, a u to vreme je geoistražnim bušenjem dobijeno oko 11 litara lekovite vode u sekundi (temperature 29 °C). Godine 1989. sagrađen je drugi depandans sa 270 ležaja i terapijski blok kao i deo sa bazenom. Sada je hotel opremljen savremenom opremom za smeštaj, dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju. Pored hotela sa restoranom u banji postoji veći broj kuća sa privatnim smeštajem za goste, nekoliko prodavnica mešovite robe i više restorana.

Od 1989. ovdje se pakuje i flašira “Prolom voda”. Nova fabrika vode puštena je u rad 2005. g. Voda se sa dubine od 220 metara bez fizičkih i bez hemijskih promena pakuje u PET ambalažu. Prolom voda pripada vodama visokih balneoloških vrednosti. Takve vode su: azotne, visokoalkalne, niskomineralizovane, natrijum hidro-karbonatne, silicijumske hipoterme. Glavne balneološke vrednosti vode su alkalitet, prisustvo ozona i silicijumske kiseline uz malo učešće fluora.

Portal www.busticket4.me u sistemu prodaje nudi mogućnost kupovine autobuskih karata do Prolom Banje svakodnevnim direktnim linijama iz Beograda, Velike Plane, Jagodine, Kruševca, Niša i Kuršumlije.

BEOGRAD – PROLOM BANJA

VELIKA PLANA – PROLOM BANJA

JAGODINA – PROLOM BANJA

KRUŠEVAC – PROLOM BANJA

NIŠ – PROLOM BANJA

KURŠUMLIJA – PROLOM BANJA

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA