Alexa Certify

BLOG

Pula - Mirno more, riba i vino

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/pula-mirno-more-riba-i-vino-98427-750x250.jpg

Pula - Mirno more, riba i vino

Turističke destinacije , 5 Komentara Dec 27, 2016

Pula je grad u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji. Nalazi se na jugozapadnom dijelu istarskog poluostrva u dobro zaštićenom zalivu. Iako su postojala i ranija naselja, prava istorija grada započinje sa Rimljanima, pa se može reći da je područje grada u kontinuitetu naseljeno više od dvije hiljade godina. Moderni razvoj grada započinje u 19. vijeku kada radi prirodnih pogodnosti smještaja u dobro zaštićenom i lako branjivom zalivu Pula postaje glavna ratna luka Austrougarske Monarhije.

Propašću Monarhije započinje i demografski pad Pule, koji kulminira u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata kada najveći broj etničkih Italijana, usljed prisjedinjenja Istre sa maticom napušta grad. U drugoj polovini 20. vijeka grad zahvaljujući dvije najvažnije privredne grane: brodogradnji i turizmu, doživljava novi napredak.

Danas je Pula poznata po blagoj klimi, mirnome moru i netaknutoj prirodi. Grad je uz brodogradnju i turizam poznat i po dugoj tradiciji vinarstva i ribarstva.

Šta posjetiti u Puli

1. Pulska Arena

Amfiteatar u Puli je najveći i najsačuvaniji spomenik antičke arhitekture u Hrvatskoj. Svake godine privlači na hiljade turista, a često je i mjesto zbivanja brojnih kulturnih manifestacija i koncerata. Manu Čao, Leonard Koen, Tom Džones, Solomon Berk, Džos Ston samo su neka od imena koja su gostovala. Filmski festival koji se svake godine održava u Areni vrhunac je ljetne filmske sezone, istina nije više onako grandiozan kao u vrijeme bivše Jugoslavije, ali posljednih godina hvata zamah prema slavnim danima.

2. Nacionalni park Brioni

Iako se Brioni ne nalaze u središtu Pule, to je mjesto koje svako barem jednom u životu mora posjetiti. Nalaze se nekoliko kilometara zapadno od istarske obale i sastoje se od 14 ostrva ukupne površine 33,9 km kvadratna. Do Brioni se može doći brodom po cijeni od 20 kn (oko 2,50€). Na Brionima možete provesti cijeli dan razgledavajući predivnu prirodnu i kulturnu baštinu, posjetiti Titovu vilu ili odigrati partiju golfa.

3. Zlatna vrata

Postavljena u spomen na tri brata iz porodice Sergijavaca, posebno na Lucija Sergija Lepida, tribuna koji je služio u Rimskoj legiji, koja je učestvovala u bici kod Akcija, pa se pretpostavlja da je slavoluk izgrađen između 29. i 27. godine pne. Slavoluk je privukao pažnju mnogih umjetnika, prije svih Mikelanđela, koji ga je ovjekovječio crtežom. Ovo je jedan od najfotografiranijih motiva Pule, a svakako ga je vrijedno vidjeti ili popiti pivo u društvu Džejmsa Džojsa čiji se spomenik nalazi u pubu sa pogledom na Zlatna vrata.

4. Forum

Pulski Forum je središnji gradski trg još od osnivanja rimske kolonije Pole. Njegov današnji izgled poprilično je izmijenjen, a samo Avgustov hram svjedoči o davnoj prošlosti trga. Avgustov hram, koji pomalo podsjeća na drevne Grčke hramove, po mnogima je najljepša građevina u Puli. Za ljubitelje fudbala jedna zanimljivost: Na Forumu je prije nekoliko godina snimana reklama koja se vrtila prije početka prenosa za Lige šampiona. U glavnim ulogama dva velikana fudbala: Romario i Đanfranko Zola.

5. Arheološki muzej Istre

Arheološki muzej Istre osnovan je 1902. godine u Puli, a prostire se na površini od 3600 m². Muzej sadrži tri zbirke: praistorijsku, antičku i kasnoantičku (srednjovjekovnu). Ako volite istoriju i želite saznati nešto više o Istri i Puli, ovo je mjesto koje svakako treba posjetiti.

Komentari

Posmatrac

18.01.2017

"Popiti pivo u društvu Džejmsa Džojsa " - big like!

Kirbi

27.12.2016

Prijelep grad. Izvrstan tekst.

Lola

27.12.2016

Julija

27.12.2016

ItalianoDasa88

27.12.2016

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA