Alexa Certify

BLOG

REGENSBURG - destinacija snova

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/regensburg-destinacija-snova-111193-750x250.jpg

REGENSBURG - destinacija snova

Turističke destinacije , 0 Komentara Feb 26, 2019

Regensburg, grad svjetske baštine UNESCO-a, je destinacija snova za istorijske spomenike i kulturu.
Regensburg leži na najsjevernijoj tački Dunava, gdje se pridružuje rijeka Regen i izlazi na Crno more. Sa više od 150.000 stanovnika, Regensburg je četvrti grad po veličini u Bavarskoj nakon Minhena, Nirnberga i Augsburga. Slikovita rijeka vas poziva na udobnu šetnju ili čak i na “vožnju” oko Dunava.
Zašto morate posjetiti Regensburg i šta ne sijmete propustiti, pokazat ćemo vam kroz opis najboljih mjesta Regensburga.

Regensburg Cathedral
Čim stignete u grad, ne možete izbjeći veličanstvene dvije kule katedrale. Katedrala Svetog Petra iz 13. vijeka (Regensburger Dom), sa svoja dva tornja visoka 105 metara i veličanstvenom zapadnom frontalom iz 1395-1440, najlepša je gotička crkva u Bavarskoj. Katedrala je otvorena svakodnevno od 6:30h do najkasnije 17:00h. Svako ko dođe nedjeljom može čuti čak i legendarni Regensburger Domspatzen, hor sa preko 1000 godina istorijskog pjevanja.

Stari kameni most
Najbolji pogled na Regensburg je sa starog kamenog mosta (Steinerne Brücke) dužine od 310 metara, impresivne strukture iz 12. vijeka koja više od 900 godina zauzima Dunav. Ne propustite priliku da prošetate mostom da biste dobili jedinstven pogled na grad. Posebno u večernjim satima možete gledati zalazak sunca preko Dunava.

Bismarckplatz
Bismarckplatz, u srcu starog grada Regensburga, je apsolutni vrhunac grada. Naročito ljeti možete doživjeti radost života Regensburga. Brojni ljudi sjede oko dvije prelijepe fontane, pričaju i uživaju u toplim ljetnjim večerima. Odavde možete odlično istražiti stari grad, koja je prepuna raznim trgovima.

Muzej bavarske istorije (Historisches Museum)
Nalazi se na obalama Dunava, muzej prati istoriju Bavarije od 1800-ih do modernijih vremena. Izdvaja vrhunska multimedijalna iskustva koja govore o generacijama Bavaraca tokom ovog perioda, zajedno s prikazima artefakata i dokumenata koji se odnose na kulturu, jezik i sport. Naglasak je stavljen na obrazovne aktivnosti i učenje, uključujući radionice i predavanja.

Valhalla, Donaustauf
U Donaustaufu, samo 11 kilometara istočno od Regensburga, nalazi se spektakularna Valhalla, čuveni njemački hram slavnih. Nalazi se 96 metara iznad Dunava i ima zadivljujući pogled na okolinu. Sagradio ga je Leo von Klenze od 1830-42 za vrijeme vladavine Ludviga I, bio je zamišljen kao mjesto u čast poznatih njemačkih govornika iz istorije.

Busticket4.me će vam pomoći da kupite karte za ovaj predivni grad:

Polasci za Regensburg
BEOGRAD - REGENSBURG
BEČ - REGENSBURG
SARAJEVO - REGENSBURG
SOFIA - REGENSBURG

Busticket4.me uvijek sa Vama!

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA