Alexa Certify

BLOG

SARANDA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/saranda-109995-750x250.jpg

SARANDA

Turističke destinacije , 2 Komentara Nov 08, 2018

Saranda (Sarandë) je primorski grad u Valoni, u južnom delu Albanije. Nalazi se u zalivu Jonskog mora u centralnom Mediteranu, oko 14 km istočno od severnog kraja Grčkog ostrva Krf. Saranda ima više od 300 sunčanih dana godišnje.

Blizu Sarande su ostaci drevnog grada Butrintija, svetske baštine UNESCO-a. Poslednjih godina, Saranda je zabeležila stabilan porast turista, od kojih mnogi dolaze krstaricama. Posetioce privlače prirodna okruženja Sarande, kao i njena arheološka nalazišta. U Sarandi živi značajni broj pripadnika Grčke manjine i smatra se jednim od dva centra u kojoj boravi značajni broj grčke manjine u Albaniji. Samo ime Saranda potiče od Vizantijskog manastira Agioi Sarande, što znači “četrdeset svetaca”, u čast četrdeset mučenika Sebaste.

Sadašnja opština formirana je na reformi lokalne samouprave 2015. godine spajanjem bivših opština Ksamil i Sarande, koje su postale opštinske jedinice. Sedište opštine je grad Saranda.

Saranda ima tipičnu mediteransku klimu sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Tokom leta, temperature dostiže i do 30 stepeni celzijusa. Zime su blage i samim tim temperatura retko pada ispod nule. Leta su veoma suva.

Turizam je glavni pokretač privrede Sarande. Saranda je značajna turistička destinacija na Jonskom moru i daleko jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Predstavlja prosperitetni region sa raznovrsnim atrakcijama, netaknutom prirodom, planinama, rijekama i jezerima, izvorima i peščanim plažama, plantažama citrusa, maslinjacima i vinogradima, pašnjacima i šumama, ribarstvu, školjkama, poželjnim lovnim mestima. Ukratko, pravo mesto za razvoj turizma.

Komentari

vera

21.07.2018

predivnoooo drugi Monte Karlo

Stefan

14.06.2018

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA