Alexa Certify

BLOG

Tuzla – Grad na zrnu soli

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tuzla-grad-na-zrnu-soli-113134-750x250.jpg

Tuzla – Grad na zrnu soli

Razno , 0 Komentara Feb 27, 2024

Grad na zrnu soli, kako Tuzlaci kažu za svoj grad, nastajao je na prostoru starog Panonskog mora, moguće još u mlađem kamenom dobu. Artefakti ukazuju na to da je ovaj grad jedno od najstarijih i najdugovječnije naseljenih lokacija Evrope.

Oduvijek je ime grada bilo vezano za so: Castron de Salenes, prevedeno sa grčkog - grad solana, a sličnog su prevoda i nazivi koji su uslijedili: Ad Salinas, s latinskog, Soli, s južnoslavenskog, Memlehatejn, s arapskog, Memleha-i Zir, s persijskog, Tuz, sa turskog, odakle i dolazi današnje ime Tuzla, što na turskom znači solana. Takođe, i naziv rijeke Jale, koja protiče kroz Tuzlu, potiče od grčke riječi koja znači so.

Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa evropskog tla, ispod Tuzle ostalo je više miliona tona naslaga kamene soli i slane vode. Za so iz Tuzle znalo se i izvan Bosne. Francuski kralj Luj XIV je preko svojih trgovaca nabavljao so iz Tuzle za svoj dvor još u 17. vijeku. Prva solana, izgrađena u predgrađu Tuzle, u Simin Hanu, 1885. godine, predstavljala je početak industrijske proizvodnje soli u Tuzli. 

Kompleks slanih Panonskih jezera, lociranih u samom centru grada čine tri jezera različite veličine i dubine, i Slani vodopadi. U sklopu kompleksa Panonska jezera nalazi se Arheološki park, neolitsko-sojeničko naselje i Muzej, geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, i mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Turistička organizacija Tuzle broji više miliona posjetilaca. Vrijedi znati da, pored užitka u kupanju u slanoj panonskoj vodi, ona ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja. 

Slani vodopadi su jedinstveni za ovo područje, inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduje relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova. 

Pogotovo za mlađe posjetioce, atrakcija kompleksa jesu dva vodena tobogana. Za starije, jednako atraktivni su fitnes centri na otvorenom. Turistička ponuda uljepšana je novitetom tehnologije, solarnim drvetom koje posjetiocima nudi mogućnost besplatnog punjenja mobilnih telefona, tableta i ostalih elektronskih uređaja.

Trg Slobode u Tuzli najveći je trg u Bosni i Hercegovini, a na njegovom prostoru se nalazi rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda. Prostor je uređen za druženje i različite manifestacije, a krasi ga središnja fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine.

Tuzla se nalazi  u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine,  na  obroncima planine Majevice, na prosječnoj nadmorskoj visini od 239 metara. Povoljan geografski položaj omogućava Tuzli dobru povezanost s ostalim regionima u Bosni i Hercegovini, kao i sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, ali i s regionima jugoistočne, centralne i zapadne Evrope. Kako se nalazi u blizini više autoputeva i drugih većih gradova, do Tuzle Vas lako vodi autobuska karta

Imajte na umu da, za porodicu koja želi odmor i relaksaciju kraj slane tuzlanske vode, povratna karta vrijedi 30 ili više dana, te da Tuzla može da ugosti veliki broj ljudi u izuzetno dobro predstavljenim turističkim ponudama. Kako biste stigli do Tuzle, konsultujte portal busticket4.me i red vožnje autobusa za Tuzlu.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuska karta, nudimo Vam polaske za sljedeće destinacije:

Tuzla – Zagreb

Tuzla – Split

Tuzla – Sarajevo

Tuzla – Beograd

Fotografije preuzete sa sajta Turističke organizacije grada Tuzla.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA