Alexa Certify

BLOG

Virpazar: najvažnija luka na Skadarskom jezeru

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/virpazar-najvaznija-luka-na-skadarskom-jezeru-112346-750x250.jpg

Virpazar: najvažnija luka na Skadarskom jezeru

Turističke destinacije , 0 Komentara May 14, 2021

Virpazar je malo naselje na Skadarskom jezeru u opštini Bar, Crna Gora. Nalazi se u regiji Crmnica, na samo 15 kilometara od Jadranskog mora.

Prvo pominjanje Virpazara datira iz XIII veka. U to doba je osnovano naselje u blizini rečnog vrtloga, gde su ljudi dolazili malim rečnim čamcima u posetu lokalnoj pijaci. Od 1888. godine povezan je sa Barom površinskim putem, a od 1908. železničkom prugom uskog koloseka. Kada je 1905. godine izgrađeno pristanište, Virpazar je postao najvažnija luka na Skadarskom jezeru.

Virpazar tokom letnje turističke sezone posećuju mnogi turisti koji su uglavnom ljubitelji prirode, nacionalnih parkova i zaštićenih područja. U urbanom dijelu Virpazara nalazi se nekoliko restorana sa tradicionalnom kuhinjom u kojima možete probati široku paletu specijaliteta od ribe sa Skadarskog jezera i degustirati poznata crnogorska vina.

Tokom letnje sezone organizuju se mnogi kulturni i zabavni događaji poput „Dana Skadarskog jezera“, književnih večeri, kolonije umetnika, nastupa na festivalu „Barska hronika“, dok zimi možete uživati u festivalu „Dani vina i ukljeve“ .

Do Virpazara takođe možete doći autobusom iz Podgorice ili Sutomora. Na primer, zaustavljaju se i autobusi na daljinu, iz Ulcinja, Bara prema Podgorici, ali važno je da vozaču autobusa kažete da želite da se zaustavite u Virpazaru ili će verovatno proći pored njega, jer je veoma malo naselje. Autobusko stajalište Virpazar se nalazi pored puta.

Autobuske karte možete kupiti online, na portalu busticket4.me:

Podgorica - Virpazar

Bar - Virpazar

Ulcinj - Virpazar

Sutomore - Virpazar

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA