Alexa Certify

BLOG

Vrnjačka Banja – Najveća i najznačajnija banja u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/vrnjacka-banja-najveca-i-najznacajnija-banja-u-srbiji-112204-750x250.jpg

Vrnjačka Banja – Najveća i najznačajnija banja u Srbiji

Turističke destinacije , 0 Komentara Jan 20, 2021

Vrnjačka Banja je naselje u Srbiji u opštini Vrnjačka Banja u Raškom okrugu. Ona je i najveća i smatra se za najznačajniju banju u Srbiji.

Nalazi se u centralnoj Srbiji, u dolini Zapadnog Pomoravlja na nadmorskoj visini od 217 m, i administrativno pripada Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km južno od Beograda, 25 km od Kraljeva i 11 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave. Vrnjačka Banja je turističko mesto prvog stepena. Banjsko naselje je delom na severnim obroncima planine Goč, koja pripada šumskom-planinskom kompleksu koji čine Kopaonik, Jasterbac, Stolovi i Željin, prema Zapadnoj Moravi i južnim obroncima Gledićhih planina.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se vode sa tri izvora flaširaju kao prirodne mineralne vode (Voda Vrnjci - Borjak, Borjak 3 i Belimarkovac za Element vodu).

Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Između 1882. i 1887. godine u Banji je izgrađen Dvorac Belimarkovića. Tu se sada nalazi Kulturni centar Vrnjačka Banja.

Ovde se nalazi Čajkino brdo, tu postoji Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Vrnjačkoj Banji. Ovde postoji Crkva Živonosnog Istočnika Presvete Bogorodice u Vrnjačkoj Banji.

Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5 °C, a srednja letnja 20 °C.

Portal www.busticket4.me u sistemu prodaje nudi mogućnost kupovine autobuskih karata do Vrnjačke Banje svakodnevnim direktnim linijama iz Beograda, Ljiga, Gornjeg Milanovca i Kraljeva.

BEOGRAD - VRNJAČKA BANJA

LJIG - VRNJAČKA BANJA

GORNJI MILANOVAC - VRNJAČKA BANJA

KRALJEVO - VRNJAČKA BANJA 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA