Alexa Certify

BLOG

Zanimljivosti o Danu žena koje niste znali

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zanimljivosti-o-danu-zena-koje-niste-znali-109664-750x250.png

Zanimljivosti o Danu žena koje niste znali

Razno , 1 Komentara Dec 13, 2018

Međunarodni dan žena, ili kolokvijalno Osmi mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. U nastavku teksta možete pročitati neke od zanimljivosti o Danu žena, koji se danas uglavnom obeležava znakom pažnje u vidu poklona ili buketa cveća ili nekog lepog  jednodnevnog izleta:

- Prvi javni protesti žena održani su 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata.

- Prvi Dan žena proslavio se 28. februara 1909. godine u SAD-u nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike, da bi iste godine u avgustu bila organizovana Međunarodna konferencija žena.

- Osmog marta 1910. godine, u Kopenhagenu je održana Druga konferencija žena socijalista, na kojoj je ustanovljen praznik Dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909.

- Kao Međunarodni dan žena, 8. mart (prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine.

- Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik.

- Ujedinjene nacije su od 1975. godine i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

- Godina 1975. bila je proglašena za Međunarodnu godinu žena.

- Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu, Azarbejdžanu, Jermeniji, Turkmenistanu, Ugandi, Vijetnamu, Tadžikistanu i na Kubi.

- Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene, muškarci normalno rade.

- Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

- Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa, 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 1950. godine, Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972), a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

- Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa „Tajm“ bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

- U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Žozine Mašel, 1971. godine.

- U Južnoafričkoj republici, Dan žena se obeležava 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji.

Komentari

Zora Boskov

20.06.2018

Interesantni podatci. Hvala vam, sada sam bolje obavestena o Danu zena.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA