Alexa Certify

BLOG

Zvornik na Drini

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zvornik-na-drini-113113-750x250.jpg

Zvornik na Drini

Turističke destinacije , 0 Komentara Nov 10, 2023

Zvornik se nalazi u Bosni i Hercegovini, na rijeci Drini. Smatra se da je to jedan od najstarijih gradova u BiH, sa ostacima tragova naselja koji potiču još iz neolita. Vijekovima je grad bio pod vlašću različitih civilizacija i carstava, od Rimljana, preko Vizantije, Osmanskog Carstva do Austro-Ugarske.

Zvornik se pod današnjim imenom prvi put pominje 1410. godine. Po jednoj legendi, mjesto  je dobilo ime po zvoniku neke porušene crkve, koja je najvjerovatnije bila podignuta krajem 7. ili početkom 8. vijeka. Po drugoj verziji varoš je dobila ime po zvoniku franjevačkog samostana, sagrađenog početkom 15. vijeka. Postoji još jedna mogućnost, tj. da je grad Zvornik ime dobio po brojnim izvorima hladne vode (izvornik). Poznato je da je još za vrijeme Rimljana bio stanica za odmor na putu za Sirmium.

Ovaj prelijepi grad ima bogatu istoriju i kulturu, ali takođe se može pohvaliti i nekim značajnim prirodnim ljepotama.

Jedna od najvrijednijih atrakcija u Zvorniku je Zvornička tvrđava (Đurđev grad), koja je proglašena za Nacionalni spomeniko Bosne i Hercegovine.

Smatra se da je tvrđava podignuta krajem 13. ili početkom 14. vijeka. Tvrđavu je u 15. vijeku osvojio despot Đurađ Branković po kome i nosi ime. Prema legendi tvrđavu je sagradila njegova žena Prokleta Jerina, pa ga nazivaju i Jerinin grad. Tvrđavu su kasnije proširivali Turci za vrijeme svoje vladavine (1460-1878), a nadogradili Austrougari, čija je vojska u zvorničkoj tvrđavi bila smještena u periodu okupacije od 1878. do 1918. godine, tako da danas tvrđava predstavlja svjedočanstvo različitih i, očigledno burnih istorijskih perioda. 

Kušlat je srednjovjekovni grad, izgrađen u 13. vijeku. Ovaj kulturno-istorijski spomenik se nalazi na ušću Jadra u Drinjaču, 15 kilometara južno od Zvornika, na jednoj okomitoj stijeni.

Prema navodima turskog putopisca Evlije Čelebije, u Kušlatu je postojala žitnica i oružarnica sa pet topova. Varoš je imala 120 kuća sa baštama. Put kojim se do grada stiže bio je uklesan u kamenu, širok oko dva metra, a ima 500 kamenih stepenica sa kamenom ogradom na obje strane.

Pored tvrđava, Zvornik ima i prekrasne prirodne ljepote. Rijeka Drina sa svojom hladnom i bistrom vodom, pogodna je za odmor, ali i za rafting, splavarenje ili sportski ribolov. Zbog njene čiste i zelene vode, nazivaju je i Zelenika, a ova rijeka izuzetno bogata ribom (som, pastrmka, mladica, mrena, štuka …) pruža istinsko uživanje svim pravim ribolovcima. Pokraj Drine postoji uređena zona za šetnju, gradska plaža, kao i tereni za odbojku i fudbal na pijesku. Na samoj rijeci ili na njenoj obali održavaju se brojne manifestacije kao što je ''Zvornička regata'' ili ''Zvorničko ljeto''.

Grad je domaćin raznih festivala, koncerata i kulturnih događaja tokom godine. Također, ima i nekoliko muzeja i galerija koje posjetiteljima pružaju uvid u bogatu istoriju i umjetnost grada.

Autobuski prevoz je jedan od najvažnijih načina transporta u gradu. Grad je dobro povezan sa ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini, kao i sa nekim međunarodnim destinacijama. Bez obzira da li ste turista ili stanovnik grada, autobuski prevoz je praktičan i jednostavan način putovanja.

Osim što je povoljan način putovanja, autobusi pružaju udobnost i fleksibilnost. Turisti mogu lako doputovati do prirodnih ljepota kao što su Drina i okolne planine, kao i do kulturnih znamenitosti kao što je Zvornička tvrđava. Uz redovne linije, postoje i sezonski autobusi koji povezuju Zvornik sa popularnim turističkim destinacijama tokom ljeta.

Autobuska stanica u Zvorniku se nalazi u centru grada i pruža redovne linije do različitih destinacija. Putnici mogu putovati do većih gradova kao što su Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, kao i do drugih manjih gradova u okolini. Takođe, postoje i međunarodne linije koje povezuju Zvornik sa gradovima u susjednim zemljama poput Srbije i Crne Gore.

Kao portal čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Zvorniku iz sljedećih gradova:

Sarajevo- Zvornik

Banja luka- Zvornik

Tuzla- Zvornik

Beograd- Zvornik

Novi Sad- Zvornik

Ljubljana- Zvornik

Maribor- Zvornik

Kranj- Zvornik

Celje- Zvornik

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA