Alexa Certify

BLOG

Javni prevoz - zeleni prevoz

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/javni-prevoz-zeleni-prevoz-239-750x250.jpg

Javni prevoz - zeleni prevoz

Razno , 0 Komentara Jul 19, 2016

Da li ste znali da javni prijevoz putnika, a posebice autobuski, značajno pridonosi očuvanju životnog okoliša? Netko bi pomislio (čak i ja do skoro :)) - ma nije moguće, pogledaj kolika je to mašina, koliko troši goriva, kad krene uz brdo za njim 50m dima i tako dalje i tako dalje. Ipak, svi bismo se prevarili sa tim paušalnim ocjenama i ličnim dojmom.

Analize pokazuju da se u autobusnom prijevozu putnika troši najmanje goriva po preveženom putniku na 100 pređenih kilometara u odnosu na druge vidove prijevoza kao što su osobni automobil, zrakoplov, brod. Naravno, ni autobus ne može da se mjeri sa biciklom, koji je svakako “najzelenije” prijevozno sredstvo, ali ni biciklo ne može da se mjeri sa pređenim kilometrima autobusa u određenom vremenskom razdoblju:)

Pa, hajde da saznamo neke činjenice o emisiji štetnih plinova prilikom našeg putovanja privatnim vozilom ili, na primjer - autobusom.

Pretpostavimo da želite da idete na put dugačak 1000km. Evo kako stoje stvari sa različitim prevoznim sredstvima.

 

Privatno vozilo

U prosjeku, obiteljski automobil sa dizel motorom proizvodi 122,092 g CO2 po putniku po prijeđenom kilometru. Ovaj podatak se odnosi na prosjek od 1,6 putnika u vozilu. Dakle, za naš put od 1000km emitovaće se 122,092 kg CO2. Ukoliko putujem sam, preuzimam odgovornost za sav proizvedeni karbon dioksid a to je u ovom slučaju 195,347 kg CO2. Ukoliko putuje još 2 putnika, dobijamo da smo proizveli 65,1157kg CO2 po putniku. Što više nas putuje zajedno smanjujemo emisiju štetnih plinova po putniku.

 

Autobusni prijevoz putnika

Hajde da primijenimo ovu logiku i na autobusni prijevoz. Autobus sa Euro IV standardom u vangradskom prijevozu putnika sa 25% popunjenosti emituje 18.6857 g CO2 po putniku po pređenom kilometru. Dakle, za naš put od 1000km emitovaće se 18,68kg CO2 po putniku. Već vidimo značajnu uštedu kada je u pitanju emisija štetnih plinova u prijevozu.

 

U tablici ispod data je usporedna analiza javnog autobusnog prijevoza putnika i prijevoza putnika osobnim vozilom i to sa 25% popunjenosti i sa 100% popunjenosti sjedala.

 

Uporedna analiza emisije CO2 u prevozu putnika

 

E sada kada znadete činjenice, razmislite još jednom o prijevoznom sredstvu prije nego li se odlučite da krenete na put jer ipak mi imamo samo jedan planet na raspolaganju. Budimo odgovorni prema njemu.

Pogledajte točne redove vožnje za autobusni prijevoz u međumjesnom i međunarodnom prometu u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegocvini, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji ... www.busticket4.me

 

Izvor podataka za analizu preuzet sa www.theguardian.com

Autor: Branimir Bukilić

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran