Alexa Certify

BLOG

Javni prevoz - zeleni prevoz

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/javni-prevoz-zeleni-prevoz-239-750x250.jpg

Javni prevoz - zeleni prevoz

Разно , 0 Коментара Feb 24, 2016

Da li ste znali da javni prevoz putnika, a posebno autobuski, značajno doprinosi očuvanju životne sredine? Neko bi pomislio (čak i ja do skoro :)) - ma nije moguće, pogledaj kolika je to mašina, koliko troši goriva, kad krene uz brdo za njim 50m dima i tako dalje i tako dalje. Ipak, svi bismo se prevarili sa tim paušalnim ocjenama i ličnim utiskom.

Analize pokazuju da se u autobuskom prevozu putnika troši najmanje goriva po preveženom putniku na 100 pređenih kilometara u odnosu na druge vidove prevoza kao što su privatni automobil, avion, brod. Naravno, ni autobus ne može da se mjeri sa biciklom, koji je svakako “najzelenije” prevozno sredstvo, ali ni biciklo ne može da se mjeri sa pređenim kilometrima autobusa u određenom vremenskom intervalu:)

Pa, hajde da saznamo neke činjenice o emisiji štetnih gasova prilikom našeg putovanja privatnim vozilom ili, na primjer - autobusom.

Pretpostavimo da želite da idete na put dugačak 1000km. Evo kako stoje stvari sa različitim prevoznim sredstvima.

 

Privatno vozilo

U prosjeku, porodični automobil sa dizel motorom proizvodi 122,092 g CO2 po putniku po pređenom kilometru. Ovaj podatak se odnosi na prosjek od 1,6 putnika u vozilu. Dakle, za naš put od 1000km emitovaće se 122,092 kg CO2. Ukoliko putujem sam, preuzimam odgovornost za sav proizvedeni ugljen dioksidm a to je u ovom slučaju 195,347 kg CO2. Ukoliko putuje još 2 putnika, dobijamo da smo proizveli 65,1157kg CO2 po putniku. Što više nas putuje zajedno smanjujemo emisiju štetnih gasova po putniku.

 

Autobuski prevoz putnika

Hajde da primijenimo ovu logiku i na autobuski prevoz. Autobus sa Euro IV standardom u vangradskom prevozu putnika sa 25% popunjenosti emituje 18.6857 g CO2 po putniku po pređenom kilometru. Dakle, za naš put od 1000km emitovaće se 18,68kg CO2 po putniku. Već vidimo značajnu uštedu kada je u pitanju emisija štetnih gasova u prevozu.

 

U tabeli ispod data je uporedna analiza javnog autobuskog prevoza putnika i prevoza putnika sopstvenim vozilom i to sa 25% popunjenosti i sa 100% popunjenosti sjedišta.

 

Uporedna analiza emisije CO2 u prevozu putnika

 

E sada kada znate činjenice, razmislite još jednom o prevoznom sredstvu prije nego što se odlučite da krenete na put jer ipak mi imamo samo jednu planetu na raspolaganju. Budimo odgovorni prema njoj.

Pogledajte tačne redove vožnje za autobuski prevoz u međumjesnom i međunarodnom saobraćaju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegocvini, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji ... www.busticket4.me

 

Izvor podataka za analizu preuzet sa www.theguardian.com

Autor: Branimir Bukilić

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА