Alexa Certify

BLOG

Neum

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/neum-24606-750x250.jpg

Neum

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 16, 2016

Općina Neum proteže se na litoralu zaliva Neum – Kleka, zauzimajući površinu od 226 km četvornih, koju naseljava oko 5 000 žitelja. Ono što ovu općinu i njeno istoimeno sjedište čini jedinstvenim jeste činjenica da predstavlja jedini izlaz Federacije BiH na Jadransko more, zauzimajući rivijeru dugu 9 km uz izrazitu razuđenost obale, zahvaljujući kojoj njena dužina iznosi 23, 6 km.

Stari Neum nalazi se na udaljenosti od 2 km od obale, a njegov naziv seže još od 533. godine kada se spominje župa Neunense u blizini Popova. Još od davnih vremena ovaj prostor bio je raskrižje važnih putova od primorja ka unutrašnjosti. Neum je početkom XVIII stoljeća ustupljen Turcima od strane Dubrovačke Republike. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma  ova općina je u cjelosti ušla u sastav Federacije BIH.

Neum se nalazi na izuzetno povoljnoj zemljopisnoj poziciji. Smješten u Južnom Jadranu, njegov zaliv veličanstveno čist i miran prostire se na površini od 8 km2. More u ovom području je prilično toplo zahvaljujući zaklonjenosti usljed blizine poluotoka Pelješac i Klek. Sukladno ovakvom položaju preovladava mediteranska klima sa velikim brojem sunčanih dana tijekom godine i blagim zimama. Ovo područje karakteristično je po križanju maestrala, bure, juga i lebića.

Neum je iznikao u drugoj polovici XX stoljeća a njegov razvoj intenzivno je otpočeo izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965. godine, a posebice nakon osnivanja općine 1. siječnja 1978. godine. 

Neposredno nakon izgradnje spomenute magistralne ceste otpočinje izgradnja turističke infrastrukture, poslovnih i stambenih zdanja, a među prve značajnije građevine spada čuveni hotel „Neum“ podignut 1977. godine kao simbol glavne gospodarske grane ovog grada. Jadranska magistralna cesta povezuje Neum sa važnim turističkim centrima Dubrovnikom, Pločama, Makarskom i Splitom, dok dolinom Neretve prolazi željeznička pruga i Magistralna cesta Sarajevo – Opuzen. Također, u njegovoj okolici nalaze se Dubrovačka zračna luka Ćilipi (90km), zračna luka Mostar(70km) i zračna luka Split (140km).

Glavni spomenici kulturno – povijesne baštine Neuma su: Hutovski grad, Crkva Svete Ane u Gracu, Kamena ploča sa natpisom Radovca Vukanovića, Nekropola Crkvina, Nekropola Brštanica, Nekropola Međugorje i Arheološko nalazište Vranjeva Sela.

Ovaj grad mediteranske duše odiše gostoprimljivošću a zahvaljujući svojoj raznovrsnoj ugostiteljskoj ponudi idealno je odredište za sve generacije.

Manifestacija „Neumsko ljeto“ traje tijekom cijele turističke sezone i obuhvata brojne kulturno – zabavne sadržaje poput Maratona barki, Međunarodnog susreta klapa, Festivala animiranog filma, Etnofesta, posjete galeriji i muzeju u sklopu crkve „Gospe od zdravlja“, agroturizam u zaleđu Neuma, folklornih i književnih večeri, kao i vožnju brodom koji vodi u razgledanje cijelog neumskog zaliva.

Za ljubitelje noćnog provoda, u gradu postoje dva disko kluba i mnogobrojni kafe barovi i restauracije sa ponudama izvrsnih ribljih specijaliteta, dok za ljubitelje adrenalina grad raspolaže raznovrsnom ponudom  adrenalinskih športova poput surfovanja i skijanja na vodi , vožnje skutera i glisera kao i velikim brojem športskih terena.

Lokalni živalj ovog kraja još od davnina bavio se poljodjelstvom i ribarenjem kao i uzgajanjem mediteranskih kultura. Međutim, Neumljani su od davnina bili najpoznatiji po klesanju kamena za izgradnju kuća i suvozida, kao i po otkupu duvana visoke kvalitete koji je do skorije bio jedan od glavnih izvora prihoda.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran