Alexa Certify

BLOG

Neum

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/neum-24606-750x250.jpg

Neum

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 14, 2016

Opština Neum proteže se na litoralu zaliva Neum – Kleka, zauzimajući površinu od 226km2, koju naseljava oko 5 000 stanovnika. Ono što ovu opštinu i njeno istoimeno sjedište čini jedinstvenim jeste činjenica da predstavlja jedini izlaz Federacije BiH na Jadransko more, zauzimajući rivijeru dugu 9 km uz izrazitu razuđenost obale, zahvaljujući kojoj njena dužina iznosi 23, 6 km.

Stari Neum nalazi se na udaljenosti od 2 km od obale, a njegov naziv seže još od 533. godine kada se spominje župa Neunense u blizini Popova. Još od davnih vremena ovaj prostor bio je raskršće važnih puteva od primorja ka unutrašnjosti. Neum je početkom XVIII vijeka ustupljen Turcima od strane Dubrovačke Republike. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma  ova opština je u cjelini ušla u sastav Federacije BIH.

Neum se nalazi na izuzetno povoljnom geografskom položaju. Smješten u Južnom Jadranu, njegov zaliv veličanstveno čist i miran prostire se na površini od 8 km2. More u ovom području je prilično toplo zahvaljujući zaklonjenosti usled blizine poluostrva Pelješac i Klek. Shodno ovakvom položaju preovladava mediteranska klima sa velikim brojem sunčanih dana tokom godine i blagim zimama. Ovo područje karakteristično je po ukrštanju maestrala, bure, juga i lebića.

Neum je iznikao u drugoj polovini XX vijeka a njegov razvoj intenzivno je otpočeo izgradnjom Jadranskog magistralnog puta 1965. godine, a naročito nakon osnivanja opštine 1. januara 1978. godine. 

Neposredno nakon izgradnje pomenutog magistralnog puta počinje izgradnja turističke infrastrukture, poslovnih i stambenih zdanja, a među prve značajnije građevine spada čuveni hotel „Neum“ podignut 1977. godine kao simbol glavne privredne grane ovog grada. Jadranski magistralni put povezuje Neum sa važnim turističkim centrima Dubrovnikom, Pločama, Makarskom i Splitom, dok dolinom Neretve prolazi željeznička pruga i Magistralni put Sarajevo – Opuzen. Takođe, u njegovoj okolini nalaze se Dubrovački aerodrom Ćilipi (90km), aerodrom Mostar(70km) i aerodrom Split (140km).

Glavni spomenici kulturno – istorijske baštine Neuma su: Hutovski grad, Crkva Svete Ane u Gracu, Kamena ploča sa natpisom Radovca Vukanovića, Nekropola Crkvina, Nekropola Brštanica, Nekropola Međugorje i Arheološko nalazište Vranjeva Sela.

Ovaj grad mediteranske duše odiše gostoprimljivošću a zahvaljujući svojoj raznovrsnoj ugostiteljskoj ponudi idealna je destinacija za sve generacije.

Manifestacija „Neumsko ljeto“ traje tokom cijele turističke sezone i obuhvata brojne kulturno – zabavne sadržaje poput Maratona lađa, Međunarodnog susreta klapi, Festivala animiranog filma, Etnofesta, posjete galeriji i muzeju u sklopu crkve „Gospe od zdravlja“, agroturizam u zaleđu Neuma, folklornih i književnih večeri, kao i vožnju brodom koji vodi u razgledanje cijelog neumskog zaliva.

Za ljubitelje noćnog provoda, u gradu postoje dva disko kluba i mnogobrojni kafe barovi i restorani sa ponudama izvrsnih ribljih specijaliteta, dok za ljubitelje adrenalina grad raspolaže raznovrsnom ponudom  adrenalinskih sportova poput surfovanja i skijanja na vodi , vožnje skutera i glisera kao i velikim brojem sportskih terena.

Lokalno stanovništvo ovog kraja još od davnina bavilo se poljoprivredom i ribarstvom kao i uzgajanjem mediteranskih kultura. Međutim, Neumljani su od davnina bili najpoznatiji po klesanju kamena za izgradnju kuća i suvozida, kao i po otkupu duvana visokog kvaliteta koji je do skorije bio jedan od glavnih izvora prihoda.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA