Alexa Certify

BLOG

Nevesinje

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/nevesinje-359-750x250.jpg

Nevesinje

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 16, 2016

Nevesinje se prostire na teritoriju istoimene općine, na jugoistoku Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo područje  je zbog svoje nadmorske visine idealno za relaksaciju, kako zimi tako i ljeti, s obzirom na to da se nalazi na mjestu križanja kontinentalne i mediteranske klime. 

Prirodne znamenitosti Nevesinja svakog posjetitelja ostavljaju bez daha – planine Velež, Crvanj i Bjelasica, visoravan Morine, Nevesinjsko polje, gornji tijek rijeke Neretve i rijeka Zalomka, vještačko jezero „Alagovac“ kao i jezera na Veležu i Morinama. Područje ovog grada izrazito je ruralnog karaktera, te njegova sela i kraške pećine Šnjetice i Novakuše predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju.

Osim prirodnim, Nevesinje je bogato kulturno - povijesnim spomenicima poput: Srednjovijekovnog grada Vjenčaca, Sahat-kule, „Kalufija“ - najveće nekropole stećaka u regionu, Svatovskog groblja, mosta Ovčiji brod kao i sakralnim objektima od kojih najveći značaj imaju Saborni Hram Vaznesenja Gospodnjeg i crkva Presvete Trojice.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg i Sahat – kula su spomenici od nacionalnog značaja i predstavljaju glavna obilježja grada. Zajedno sa srednjevjekovnim gradom Vjenčacem sačinjavaju staru gradsku jezgru. Sahat – kula najstarija je kula u BiH i podignuta je početkom XVII stoljeća, dok je Hram podignut tokom XIX stoljeća. Vjenčac potiče iz rimskog perioda i jedno vrijeme bio je prijestonica Hercegovine iz kojeg se razvijalo urbano Nevesinje.

Usljed spomenutih klimatskih uvjeta oblast općine Nevesinje poznata je po proizvodnji hrane organskog podrijetla, sukladno njenim najrazvijenijim gospodarskim granama – ratarstvu i stočarstvu.  Tradicijska jela ovog kraja su nevesinjski krompir, nevesinjski med, čorba od divljeg zelja, podrobac, sušena bravetina, cicvara, sir i kajmak iz mijeha.

Također, ovo područje pogodno je i za razvoj lovnog turizma s obzirom na raznolikost faune ovog kraja.

Najvažnija dešavanja koja se održavaju u Nevesinju su:

„Nevesinjska olimpijada“ – športska manifestacija propraćena kulturnim sadržajem. Održava se tijekom kolovoza.

„Nevesinjska puška“ – posvećena godišnjici Hercegovačkog ustanka. Održava se tijekom srpnja.

„Kol'ko snage humska zemlja ima“ - Uskršnji festival srpske izvorne i narodne pjesme. Održava se u svibnju. 

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Nevesinja:

Nevesinje - Goražde 

Nevesinje - Bileća

Nevesinje - Mostar

Nevesinje - Banja Luka

Nevesinje - Beograd

Nevesinje - Novi Sad

Nevesinje - Nikšić

Nevesinje - Budva

Nevesinje - Dubrovnik

Nevesinje - Split

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran