Alexa Certify

BLOG

Nevesinje

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/nevesinje-359-750x250.jpg

Nevesinje

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 21, 2016

Nevesinje se prostire na teritoriji istoimene opštine, na jugoistoku Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo područje  je zbog svoje nadmorske visine idealno za relaksaciju, kako zimi tako i ljeti, s obzirom na to da se nalazi na mjestu ukrštanja kontinentalne i mediteranske klime. 

Prirodne znamenitosti Nevesinja svakog posjetioca ostavljaju bez daha – planine Velež, Crvanj i Bjelasica, visoravan Morine, Nevesinjsko polje, gornji tok rijeke Neretve i rijeka Zalomka, vještačko jezero „Alagovac“ kao i jezera na Veležu i Morinama. Područje ovog grada izrazito je ruralnog karaktera, te njegova sela i kraške pećine Šnjetice i Novakuše predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju.

Osim prirodnim, Nevesinje je bogato kulturno - istorijskim spomenicima poput: Srednjovijekovnog grada Vjenčaca, Sahat-kule, „Kalufija“ - najveće nekropole stećaka u regionu, Svatovskog groblja, mosta Ovčiji brod kao i sakralnim objektima od kojih najveći značaj imaju Saborni Hram Vaznesenja Gospodnjeg i crkva Presvete Trojice.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg i Sahat – kula su spomenici od nacionalnog značaja i predstavljaju glavna obilježja grada. Zajedno sa srednjovjekovnim gradom Vjenčacem sačinjavaju staro gradsko jezgro. Sahat – kula najstarija je kula u BiH i podignuta je početkom XVII, dok je Hram podignut tokom XIX stoljeća. Vjenčac potiče iz rimskog perioda i jedno vrijeme bio je prijestonica Hercegovine iz kojeg se razvijalo urbano Nevesinje.

Usled pomenutih klimatskih uslova oblast opštine Nevesinje poznata je po proizvodnji hrane organskog porijekla, shodno njenim najrazvijenijim privrednim granama – ratarstvu i stočarstvu.  Tradicionalna jela ovog kraja su nevesinjski krompir, nevesinjski med, čorba od divljeg zelja, podrobac, sušena bravljetina, cicvara, sir i kajmak iz mijeha.

Takođe, ovo područje pogodno je i za razvoj lovnog turizma s obzirom na raznolikost faune ovog kraja.

Najvažnije manifestacije koje se održavaju u Nevesinju su:

„Nevesinjska olimpijada“ – sportska manifestacija propraćena kulturnim sadržajem. Održava se tokom avgusta.

„Nevesinjska puška“ – posvećena godišnjici Hercegovačkog ustanka. Održava se tokom jula.

„Kol'ko snage humska zemlja ima“ - Vaskršnji festival srpske izvorne i narodne pjesme. Održava se u maju. 

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Nevesinja:

Nevesinje - Goražde 

Nevesinje - Bileća

Nevesinje - Mostar

Nevesinje - Banja Luka

Nevesinje - Beograd

Nevesinje - Novi Sad

Nevesinje - Nikšić

Nevesinje - Budva

Nevesinje - Dubrovnik

Nevesinje - Split

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА