Offenbach

Ofenbah(njem.:Offenbach) je grad u njemačkoj pokrajini Hessen, koji se nalazi na južnoj strani rijeke Majne. Godine 2007. brojao je 118.245 stanovnika. Grad je u sklopu Rajna-Majna gradskog područja.

Ofenbah je bio centar kožarske industrije, što se promijenilo u posljednjim decenijama, no u njemu je još uvijek sjedište njemačkog kožarskog muzeja. U Ofenbahu se takođe održava i međunarodni sajam kože, a sjedište je i njemačke meteorološke službe. Iz njega je i fudbalski  klub Kickers Offenbach te njihov stadion "Bieberer Berg".

Ofenbah je dio Frankfurtske saobraćajne mreže podzemne željeznice sa šest S-Bahn stanica.

S novim područjem Lauterbornom grad je proširen na jug u 1960-im godinama. Do ranih 1970-ih u Ofenbahu je dominirala kožarska industrija. Grad je bio sjedište njemačke unije za električne, elektronske i informacione tehnologije.

Ofenbah je Evropski centar za tipografiju: štamparije su glavna preduzeća u gradu. Tipografija i dizajn važni su za grad. U gradu se nalaze fakulteti brojnih industrijskih preduzeća za grafički dizajn i projektovanje, kao i univerzitet HfG Offenbach,  te škole dizajna.

U posljednjih nekoliko godina Ofenbah je postao centar široke lepeze usluga, posebno iz sektora prevoza. Evropsko je sjedište poznatih marki automobila Honda i Hyundai Motors te autoguma Kumho.