Offenbach

Offenbach(njem.:Offenbach) je grad u njemačkoj pokrajini Hessen, koji se nalazi na južnoj strani rijeke Majne. Godine 2007. brojao je 118.245 stanovnika. Grad je u sklopu Rajna-Majna gradskog područja.

Offenbach je bio središte kožarske industrije, što se promijenilo posljednjih desetljeća, no u njemu je još uvijek sjedište njemačkog kožarskog muzeja. U Offenbachu se također održava i međunarodni sajam kože, a sjedište je i njemačke meteorološke službe. U njemu je i dom nogometnog kluba Kickers Offenbach te njihov stadion "Bieberer Berg".

Offenbach je dio Frankfurtske prometne mreže podzemne željeznice sa šest S-Bahn stanica.

S novim područjem Lauterbornom grad je proširen na jug u 1960-im godinama. Do ranih 1970-ih u Offenbachu je dominirala kožarska industrija. Grad je bio sjedište njemačke udruge za električne, elektroničke i informacijske tehnologije.

Offenbach je Europski centar za tipografiju: tiskare su glavna poduzeća u gradu. Tipografija i dizajn važni su za grad. U gradu se nalaze studiji brojnih industrijskih poduzeća za grafički dizajn i projektiranje, kao i sveučilište HfG Offenbach te škole dizajna.

U posljednjih nekoliko godina Offenbach je postao centar široke lepeze usluga, posebno iz sektora prijevoza. Europsko je sjedište poznatih marki automobila Honda i Hyundai Motors te autoguma Kumho.