Offenbach

Офенбах(нем.:Оффенбацх) је град у немачкој покрајини Хессен, који се налази на јужној страни реке Мајне. Године 2007. бројао је 118.245 становника. Град је у склопу Рајна-Мајна градског подручја.
Офенбах је био центар кожарске индустрије, што се променило у последњим деценијама, но у њему је још увек седиште немачког кожарског музеја. У Офенбаху се такође одржава и међународни сајам коже, а седиште је и немачке метеоролошке службе. Из њега је и фудбалски  клуб Кицкерс Оффенбацх те њихов стадион "Биеберер Берг".
Офенбах је део Франкфуртске саобраћајне мреже поџемне железнице са шест С-Бахн станица.
С новим подручјем Лаутерборном град је проширен на југ у 1960-им годинама. До раних 1970-их у Офенбаху је доминирала кожарска индустрија. Град је био седиште немачке уније за електричне, електронске и информационе технологије.
Офенбах је Европски центар за типографију: штампарије су главна предузећа у граду. Типографија и дизајн важни су за град. У граду се налазе факултети бројних индустријских предузећа за графички дизајн и пројектовање, као и универзитет ХфГ Оффенбацх,  те школе дизајна.
У последњих неколико година Офенбах је постао центар широке лепезе услуга, посебно из сектора превоза. Европско је седиште познатих марки аутомобила Хонда и Хyундаи Моторс те аутогума Кумхо.