Alexa Certify

BLOG

Bijeljina – gradski i seoski turizam

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/bijeljina-gradski-i-seoski-turizam-113088-750x250.jpg

Bijeljina – gradski i seoski turizam

Razno , 0 Komentara Oct 11, 2023

U sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u središtu plodne ravnice Semberije nalazi se Bijeljina, grad koji broji 100 hiljada stanovnika, čija opština leži na velikim podzemnim rezervama geometralne vode sa temperaturom od najmanje 75 stepeni Celzijusovih. Bijeljina postaje sve značajniji turistički centar, gdje se pored tradicionalnog banjskog turizma razvijaju i vjerski, izletnički, etno i seoski turizam. 

Na sjeveru i istoku Bijeljina je omeđana rijekama Savom i Drinom, dok njenu jugozapadnu granicu čine obronci planine Majevice. Kako se nalazi u blizini autoputa Beograd - Zagreb, i drugih većih gradova u Srbiji, do Bijeljine Vas lako vodi autobuska karta. 

Simbol najtoplijeg grada u Republici Srpskoj jeste spomenik Kralja Petra I, djelo velike umjetničke vrijednosti prvobitno postavljeno 1927. godine. Kralj, ogrnut plaštom, mačem ubija troglavu neman – personifikaciju tri carstva poražena u I svjetskom ratu. Međutim, za vrijeme njemačke okupacije, 1941. statua je oborena i uništena. Akademski vajar Zoran Jezdimirović iz Bijeljine, na osnovu fotografija prvobitnog djela i sjećanja starijih Semberaca, vajao je spomenik u manastiru Tavna od ljeta 1992. do jeseni 1993. godine. Na postamentu su obnovitelji postavili i kratak zapis o istoriji spomenika, a sam spomenik je vrlo brzo ponovo postao prepoznatljiv simbol grada i jedno od najomiljenijih mjesta za fotografisanje.  

Imajte na umu da povratna karta za porodicu koja želi odmor daleko od grada vrijedi 30 ili više dana, te da Bijeljina može da ugosti veliki broj ljudi u sve bolje predstavljenim ponudama seoskog turizma.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine i čine ga drvene brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera, dvije vodenice i manastir Svetog oca Nikole u kome se čuva dio moštiju ovoga sveca. Pored autentičnog smještaja koji karakteriše kultura davnog doba, posjetiocima je na raspolaganju i moderno izgrađen hotel i sportsko-rekreativni sadržaj za djecu i odrasle. 

Red vožnje autobusa do Bijeljine pokazaće čim prije možete obići najstariju džamiju u Bijeljini: Atik džamija je sagrađena između 1520. i 1566. godine. Džamija, odnosno njeno mjesto i ostaci graditeljske cjeline, jer je tokom ratova u 18. vijeku korištena kao odbrambeni bastion, proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Obnova građevine završena je 2014. godine. 

Više je mjesta za jednodnevni izlet ako se odlučite čosjetiti ovaj grad na kratko. Bijeljina se ponosi gradskim parkom, za koji kažu da je raj za zaljubljene i idealno mjesto za rekreaciju. Prije svega, park je oaza čistog vazduha u srcu grada, prostor koji odiše mirom i tišinom, a ima i svoju priču:  Nakon školovanja u Austriji, Johan Kajzer se vratio u Semberiju i zaposlio kao službenik u Odjeljenju za lovstvo i podizanje šuma bijeljinske Opštine. Na prostoru današnjeg gradskog parka nalazila se napuštena ledina, koja bi, vjerovatno, ostala još dugo zapuštena da mladi opštinski službenik početkom 1891. godine nije zatražio, a Opština odobrila kupovinu sadnica za budući park. Park je osmišljen da podsjeća na slične u Austriji i Mađarskoj, zbog čega je Johan dva puta odlazio po sadnice u Beč i Peštu. Sadnice platana (do tada nepoznatog u ovim krajevima) i kestena bile su najbrojnije. U tovarima su bile i sadnice topole, lipe, jablana, jele, tuje, bora i bukve. Gradski park je posljednjih godina obnovljen, te je postavljena nova rasvjeta i otvoren kafe, gdje je i nekada postojao.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Bijeljini iz sljedećih gradova:

Sarajevo - Bijeljina

Mostar – Bijeljina

Beograd – Bijeljina

Novi Sad – Bijeljina

Herceg Novi – Bijeljina

Višegrad – Bijeljina

Neum – Bijeljina

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA