Alexa Certify

BLOG

Bijeljina - gradski i seoski turizam

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/bijeljina-gradski-i-seoski-turizam-113091-750x250.jpg

Bijeljina - gradski i seoski turizam

Разно , 0 Коментара Oct 11, 2023

У сјевероисточном делу Босне и Херцеговине, у средишту плодне равнице Семберије, налази се Бијељина, град са 100 хиљада становника, чија општина лежи на великим подземним резервама геометарске воде са температуром од најмање 75 степени Целзијуса. Бијељина постаје све значајнији туристички центар, где се поред традиционалног бањског туризма развијају и верски, излетнички, етно и сеоски туризам.

На северу и истоку Бијељина је омеђaна рекама Савом и Дрином, док њену југозападну границу чине обронци планине Мајевице. Како се налази у близини аутопута Београд - Загреб, али и других већих градова у Србији, аутобуском картом можете лако доћи до Бијељине.

Симбол најтоплијег града у Републици Српској је споменик Краљу Петру Првом, дело велике уметничке вредности, првобитно подигнуто 1927. године. Краљ, умотан у огртач, мачем убија троглавог немана - оличење три империје поражене у Првом светском рату. Међутим, током немачке окупације 1941. године, статуа је срушена и уништена. Академски вајар Зоран Јездимировић из Бијељине, на основу фотографија оригиналног дела и сећања старијих Сембераца, клесао је споменик у манастиру Тавна од лета 1992. до јесени 1993. године. На постаменту, рестауратори су поставили и кратку белешку о историји споменика, а сам споменик је врло брзо постао препознатљив симбол града и једно од најомиљенијих места за фотографисање.

Имајте на уму да повратна карта за породицу која жели одмор ван града важи 30 и више дана, те да Бијељина може угостити велики број људи у све бољој туристичкој понуди сеоског туризма. 

Етно село "Станишићи" основано је 2003. године и састоји се од дрвених брвнара са окућницама које им припадају вековима. Куће су повезане поплочаним каменим стазама, а у центру села налазе се два језера, две воденице и манастир Светог Николе, где се чува део светитељевих моштију. Поред аутентичног смештаја који карактерише култура антике, посетиоцима је на располагању и модеран хотел и спортско-рекреативни садржаји за децу и одрасле.

Ред вожње за Бијељину ће вам у најкраћем року показати када можете посетити најстарију џамију у Бијељини: Атик џамија је изграђена између 1520. и 1566. године. Џамија, односно њено место и остаци грађевинског комплекса, јер је кориштена као одбрамбени бастион током ратова у 18. веку, проглашени су националним спомеником Босне и Херцеговине. Реновирање зграде је завршено 2014. године.

Има више места за једнодневни излет ако одлучите да накратко посетите овај град. Бијељина се поноси својим градским парком, за који кажу да је рај за заљубљене и идеално место за рекреацију. Пре свега, парк је оаза чистог ваздуха у срцу града, простор који одише миром и тишином, а има и своју причу: Јохан Кајзер се након студија у Аустрији вратио у Семберију и запослио као службеник у Одељењу за лов и шумарство општине Бијељина. На простору данашњег градског парка налазила се напуштена ледина, која би вероватно дуго остала запуштена да млади општински функционер није затражио, а општина одобрила, куповину садница за будући парк. Парк је осмишљен тако да личи на сличне у Аустрији и Мађарској, због чега је Јохан два пута ишао у Беч и Пешту по саднице. Најбројније су биле саднице платана (до тада непознате у овим крајевима) и кестена. Донесене су и саднице тополе, липе, јабуке, јеле, бора и букве. Последњих година парк је реновиран, постављена је нова расвета и отворена кафана, где је некада постојала.

Као агенција чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, нудимо Вам директне поласке за Бијељину из следећих градова:

Сарајево – Бијељина

Мостар – Бијељина

Београд – Бијељина

Нови Сад – Бијељина

Херцег Нови – Бијељина 

Вишеград – Бијељина

Неум – Бијељина

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА